Premium

Ondernemen in coronatijd: Het spaarpotje van Ed Schouten van café De Waag raakt leeg. ’Dicht tot 1 juni? Dan pas met mijn 72e met pensioen’

Ondernemen in coronatijd: Het spaarpotje van Ed Schouten van café De Waag raakt leeg. ’Dicht tot 1 juni? Dan pas met mijn 72e met pensioen’
Ed Schouten in zijn café.
© Foto Erna Faust

Spic en span was-ie, de nieuwe keuken. Drie keer was-ie gebruikt en toen moesten de deuren dicht vanwege het coronavirus.

Het spaarpotje is op van de vijftigjarige Ed Schouten van café De Waag aan het Waagplein in Alkmaar. ,,Als we pas 1 juni volle bak kunnen draaien, zijn we vijf jaar terug in de tijd. Het betekent dat ik vijf jaar langer door moet werken, dan kan ik met mijn 72e met pensioen.’’

,,Hoe ik deze tijden beleef? Het is niet iets waar ik op zat te wachten. Het moet niet te lang duren.’’

De wereld staat voor een duivels dilemma, geeft-ie aan. ,,Nu zijn virologen de baas. Straks nemen de economen het over. Dat moet niet te lang op zich laten wachten, anders komt het nooit meer goed’’, vreest Schouten.

Het is kiezen tussen de coronazieken nu of de patiënt economie straks. Die laatste wordt doodziek, voorspelt hij. ,,Op een gegeven moment moet je je afvragen: Wat weegt het zwaarst? Waar ligt de grens? Wat wil je een land aandoen?’’

Tijd is de vijand. ,,Nog een maand dicht is al heel heftig. Als het tot juni duurt gaan er een paar omvallen. Dan hebben we het over faillissement, ja. Je kunt ook niet verkopen nu. ’Wat is je omzet?’ Ja, nul. Je kunt geen kant op.’’

Er komt nog wat binnen door het bezorgen van ’de beste spare-ribs van Alkmaar’. ,,Dat loopt aardig, maar het is nog geen vijftien procent van de normale dagomzet. Je loopt leeg. De aanvragen voor leningen zijn al de deur uit...’’

Hij stelt voor om toch snel gefaseerd open te gaan. ,,De centjes moeten gaan rollen. Als we langzaam opstarten met mooi weer, terrassen half open doen, met voldoende afstand, dat soort dingen. Dan lopen ze misschien ook nog naar de winkel om de hoek, dan gebeurt er wat. Nu is iedereen thuis en geeft niemand iets uit. ’’

Het is juist de tijd van het jaar waar de horeca-ondernemer zo naar uitkijkt. ,,We zitten normaal op de zonnestralen te wachten met de terrassen tot gracht.’’

Schouten verwacht niet dat er straks, na corona, een extra drukke zomer aankomt. De consument gaat niet op grote schaal opeens de horeca in. ,,Het geld behouden ze of gaat naar een nieuw bankstel.’’

Voorlopig houdt hij z’n personeel bezig met klusjes in de zaak en bezorgt hij zelf maaltijden. Dat heeft hij niet veel gedaan in het horecaleven, dat teruggaat tot zijn zestiende levensjaar. ,,Ik heb het altijd een prachtig vak gevonden. Horeca is een virus.’’

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen