Premium

Overleeft mijn relatie de coronacrisis?: ’Echtscheidingen of een geboortegolf, het kan allebei’

Overleeft mijn relatie de coronacrisis?: ’Echtscheidingen of een geboortegolf, het kan allebei’
Leiden

Moeder video-vergadert luidkeels met collega’s, de jongste stampt schreeuwend door het huis, de puber komt zijn bed niet uit en vader probeert klanten te bellen. De spanning kan flink oplopen bij opgehokte gezinnen.

Ouders met kinderen op de basisschool ervaren tijdens de coronacrisis meer stress (48 procent), hebben een korter lontje (45 procent) en zijn somber (28 procent). Dat blijkt uit onderzoek van de Leidse zorgverzekeraar Zilver Kruis, uitgevoerd onder 1.059 volwassenen.

Stressvol

„Het feit dat je continu op elkaars lip zit, kan voor velen zeer stressvol zijn”, duidt GZ-psycholoog Gijs Coppens het onderzoek. De natuurlijke balans tussen wel en niet samenzijn is weg. „In een normale situatie zijn eigen activiteiten buitenshuis - zoals school, sporten en werk - een belangrijk onderdeel van de gezinsdynamiek.”

Overleeft mijn relatie de coronacrisis?: ’Echtscheidingen of een geboortegolf, het kan allebei’

Onzekerheid over de duur van de situatie is voor 62 procent van de ouders de belangrijkste stressfactor. Gevolgd door de angst dat iemand in het gezin, of een ander familielid corona krijgt. Het niet kunnen bezoeken van (schoon)ouders levert voor 35 procent van de ondervraagden spanning op. Over de combinatie van schooltaken van de kinderen en het eigen werk maakt 43 procent zich zorgen.

Op dit moment heeft 39 procent van de ouders minder tijd voor zichzelf. Een kwart ervaart meer irritaties in huis. Bij klein behuisde families komt het zelfs voor dat een van de kinderen in de auto huiswerk moet maken, voor wat rust.

Sfeer

Om de sfeer goed te houden moet je elkaar ruimte geven, zegt Coppens. „Plan bewust momenten waarop gezinsleden zich terug kunnen trekken of even alleen kunnen zijn.” Het werken in ’shifts’ kan een oplossing zijn. „Eén ouder let op de kinderen, zodat de ander in alle rust kan werken of ontspannen.”

Lichtpuntjes zijn er ook. Het blijkt dat twee derde van de ouders zich meer bewust is van de waarde van hun gezin. Een op de vijf geeft aan ook ná de quarantaine meer tijd in het gezin te willen steken. „Ik had vandaag een moeder aan de telefoon die het juist heerlijk vindt om de hele dag met de kinderen bezig te zijn”, zegt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont uit Hilversum. Hij is gestart met korte online-colleges over ’positief opvoeden in coronatijd’ op Nul18.nl.

Overleeft mijn relatie de coronacrisis?: ’Echtscheidingen of een geboortegolf, het kan allebei’

Anderen hebben het juist zwaar. „Die zeggen me: ’Ik houd dit niet vol’. Het bruto nationaal spanningsniveau is flink gestegen.” Kan door financiële problemen komen, zegt Pont. „Ondernemers hebben zorgen, werknemers zijn bang voor ontslag. Problemen zijn moeilijk in een eigen kamertje te houden.” Die spanning ’zet zich vast in je lijf’ en heeft volgens Pont effect op je huwelijk en kinderen. „Je hebt in deze situatie maar een klein vonkje nodig.”

Hoe voorkom je het escaleert? „We moeten deze situatie accepteren: dit is wat het is. Als je je been breekt kun je zes weken balen: ik kan niet lopen, ik kan niet lopen. Je kunt ook besluiten: wat kan ik wél doen? Ga gitaar leren spelen, schrijf eindelijk dat boek, verdiep je in je vakgebied, lees het verzameld werk van Sigmund Freud. Je wordt in het leven gestuurd of je stuurt zelf. Wees geen slachtoffer en ga sturen. Ik zeg niet dat het makkelijk is, hè. Het gaat om kleine stapjes in de goede richting, maar dan kom je ook bovenaan de trap.”

Wijntje

„Pak na de afwas samen een wijntje. Praat over wat jullie voelen. Bespreek wat goed ging en wat morgen anders kan. Toon de mildheid die je van de ander verwacht.” Ook een belangrijke: zorg voor een dagstructuur. „Spreek waardering uit. Komt je kind op tijd uit bed, zegt het dan: ’Fijn dat je op tijd bent’. Een heel verschil met: ’Doe je boek open, we gaan rekenen. Eindig het lesgeven ook positief. Het werkt door.”

Verwacht Pont over negen maanden een geboortegolf of een scheidingspiek? „Het kan ook allebei. Een crisis haalt het beste én slechtste in een mens naar boven.”

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen