Premium

Huub Doffer (70) uit Heerhugowaard moet zich al ruim een week redden zonder thuiszorg: ’Vanmorgen heeft mijn vrouw me geprobeerd te helpen met douchen, maar dat ging niet’

Huub Doffer (70) uit Heerhugowaard moet zich al ruim een week redden zonder thuiszorg: ’Vanmorgen heeft mijn vrouw me geprobeerd te helpen met douchen, maar dat ging niet’
Huub Doffer doet op het bankje voor zijn huis oefeningen voor zijn handen.
© Foto JJFoto.nl/Jan Jong
Heerhugowaard

„Vanmorgen heeft mijn vrouw me geprobeerd te helpen met douchen, maar dat ging niet.” Huub Doffer (70) moet zich al ruim een week redden zonder de hulp bij z’n dagelijkse verzorging via thuiszorgorganisatie Evean. Hij staat bovendien op de rol voor een zware heupoperatie. „Stel dat ik daarna ook geen zorg krijg. Wat moeten we dan?”

Hij is de afgelopen jaren ’een keer of veertien, vijftien’ onder het mes geweest. Voor grotere en kleinere ingrepen. Zo moest hij in 2018 met spoed geopereerd worden aan vergroeiingen aan zijn nekwervels.

„Anders was ik verlamd geweest. Mijn arts heeft me gezegd dat het zeker twee jaar duurt voor ik een beetje hersteld ben. De pijn die ik bijna voortdurend heb, kost me heel veel energie. Zelf alles doen zodra ik uit bed kom, gaat bijna niet. Daar ben ik dan de hele ochtend mee bezig en daarna ben ik uitgeput. En ’s middags moet ik sowieso altijd een paar uur naar bed, anders hou ik het niet vol. Mijn arts zei ook dat ik spanningen en inspanningen moet vermijden. Dat lukt nu bepaald niet.”

Stopgezet

Want de thuiszorg die hij sinds anderhalf jaar krijgt, heeft Evean op maandag 23 maart stopgezet. „Ik werd onverwachts opgebeld dat ze niet meer kwamen om me te verzorgen. Ik snap dat het vanwege het besmettingsgevaar is, maar ik weet echt niet meer wat ik moet.”

Lees ook: Evean: ’We laten niemand in de steek’

Vorige week donderdag gaf een wijkverpleegkundige een brief van Evean af.

„Daarin hebben ze het onder meer over mantelzorgers waar we een beroep op zouden kunnen doen. Mijn vrouw heeft zelf een handicap, die is lichamelijk niet in staat mij te helpen. We hebben het geprobeerd, maar het gaat echt niet. En familie, vrienden en buren willen mij toch ook niet besmetten of besmet raken? Bovendien zou ik niet willen dat zij mij helpen bij mijn persoonlijke verzorging. Ik heb nog voorgesteld dat ze me dan in ieder geval twee keer per week komen helpen met douchen, maar dat kon ook niet.”

Wanhoop

Hij is inmiddels de wanhoop nabij.

„In hun brief schreven ze dat ze nog contact op zouden nemen, maar ik heb niks meer gehoord. Ik heb ook contact gezocht met mijn zorgverzekering, maar die verwijst me naar Evean. Ik moest eigenlijk 16 maart geopereerd worden aan mijn heup. Mijn zesde heupoperatie en dit keer een heel gecompliceerde, het moest onder algehele narcose. Het werd op het laatste moment vanwege het coronavirus afgezegd. Ik was er zo zenuwachtig voor”, vertelt hij geëmotioneerd.

„En nu word ik binnenkort opgeroepen voor die operatie, maar weet ik niet of ik daarna zorg krijg. En ik ben niet de enige. Ik hoor via-via allemaal verhalen van mensen die geen zorg meer krijgen. Zo ga je toch niet met mensen om?”

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen