Premium

Merel is pas 12 en heeft corona. Haar moeder waarschuwt andere ouders en kinderen: ’Word wakker, blijf binnen’

Merel is pas 12 en heeft corona. Haar moeder waarschuwt andere ouders en kinderen: ’Word wakker, blijf binnen’
Bussum

Ze wil iedereen waarschuwen. ,,Denk niet dat kinderen niet ziek worden. Blijf binnen, word wakker! Corona is geen grapje.” Deborah Metz uit Bussum kan het wel van de daken schreeuwen. Haar 12-jarige dochter Merel, leerlinge van De Brink in Laren, is doodziek. Geveld door het coronavirus. Met hoge koorts, knallende hoofdpijn en ernstige benauwdheid ligt ze in bed. In een paar uur was het gebeurd. Van een kerngezond meisje naar een hondsberoerd patiëntje.

Nadat eerder deze week een 12-jarig meisje in België overleed aan het virus, waarschuwde kinderarts Jan Peter Rake van het UMC Groningen dat er ook kerngezonde tieners heel ernstig ziek kunnen worden. Hele jonge kinderen hebben minder last. In Nederland zijn negen tieners opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

(tekst loopt door onder de foto)

Merel is pas 12 en heeft corona. Haar moeder waarschuwt andere ouders en kinderen: ’Word wakker, blijf binnen’
Merel Hegeman is 12 en heeft corona.
© Eigen foto

Merel is volgens haar moeder nog net niet ziek genoeg voor opname in Tergooi. ,,Zodra ze verslechtert kunnen we meteen komen”, zegt Deborah die in de thuiszorg werkt. Het hele gezin, ook haar man en dochter Vlinder (5) zijn nu in thuisisolatie.

Hoofdpijn

Maandagochtend ging het mis met Merel. Ze was online op haar kamer met schoolwerk bezig toen ze met een rood hoofd beneden kwam. ,,Ik zag meteen dat het mis was. Ze was benauwd, echt doodziek. Ze had 38,9 koorts en kreeg verschrikkelijke hoofdpijn.”

Ze konden via de huisarts meteen in het coronacentrum bij Tergooi in Blaricum terecht. ,,Schrikken als je die medewerkers in pakken ziet. Heel serieus meteen. Dat had wel impact op mijn dochter. Ze is onderzocht. Bloeddruk, zuurstofopname in het bloed. Corona, was de conclusie. Ze is het eerste jonge meisje met corona dat ze hier zagen, vertelden ze ons.”

(tekst loopt door onder de foto)

Merel is pas 12 en heeft corona. Haar moeder waarschuwt andere ouders en kinderen: ’Word wakker, blijf binnen’
In het coronacentrum bij Tergooi.
© eigen foto

Dinsdag verergerden de klachten en zijn ze opnieuw naar het coronacentrum gegaan. ,,Haar bloeddruk was slechter, maar ze mocht nog net mee naar huis. We houden haar nu dag en nacht in de gaten. Ze ligt op zolder in haar kamer en ook ’s nachts gaan we om de drie uur bij haar en ook bij haar zusje kijken. We leven met angst in het lijf nu.”

Lockdown

Deborah heeft geen idee hoe haar dochter besmet geraakt is. ,,Toen de lockdown kwam hebben we meteen gezegd: sorry meisje maar dat betekent binnen blijven. Ze heeft niemand meer gezien. Ik werk in de thuiszorg en ben zelf een paar weken geleden ziek geweest. Luchtweginfectie, maar ik kreeg een kuurtje en dat sloeg aan. Geen corona zou je dan denken.” De rest van het gezin is niet ziek.

Voor de Bussumse is het onbegrijpelijk dat nog zoveel kinderen buiten zijn bij elkaar. ,,We wonen tegenover een speeltuintje met van die ijzeren toestellen en ik zie allemaal kinderen tussen de 4 en 12 spelen. Staan ook ouders bij. Hoe kan dit? Hoe kun je zo laconiek omgaan met de maatregelen en het virus? Denk na. Merel was vorige week nog een kerngezonde meid. Nu ligt ze doodziek in bed.”

Van haar school, De Brink in Laren, heeft ze inmiddels een grote bos bloemen gekregen. ,,We hopen nu dat ze opknapt. Ze is zo moe, ze kan niks.”

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen