Premium

Nog altijd steile lijnen in de coronagrafieken: gloort er nu wel of geen licht aan het einde van de tunnel?

Nog altijd steile lijnen in de coronagrafieken: gloort er nu wel of geen licht aan het einde van de tunnel?

Volhouden, roept het kabinet. De intelligente lockdown heeft een positief effect, bezweert het RIVM. Intussen ligt een deel van onze doodzieke coronapatiënten noodgedwongen op Duitse intensive cares. Ook van de stijgende lijnen in de coronacurves zijn we nog niet verlost.

En, gáán we het redden?

De toename van het aantal ziekenhuisopnames ’lijkt’ af te vlakken. Daarbij houdt directeur infectieziektenbestrijding Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nadrukkelijk een slag om de arm. Ook een keihard antwoord op de vraag of er genoeg capaciteit is op de intensive cares van de Nederlandse ziekenhuizen valt niet te geven.

Positief is volgens Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care dat ook de toename van het aantal ic-patiënten met corona lijkt af te nemen, van zo’n honderd naar ’vermoedelijk’ zestig per dag. Een duidelijke donderwolk blijft hangen: de piek van het aantal ic-opnames moet nog komen. Die wordt begin mei verwacht.

(Klik hier voor Firefoxgebruikers)

Lekker vaag weer.

Dat is juist de kracht van de communicatie door het RIVM, benadrukt Casper Albers. Volgens deze hoogleraar toegepaste statistiek en datavisualisatie zijn er nog altijd zo weinig coronadata beschikbaar dat elke grafiek wel kloppend te maken valt. Voor mensen met een economische achtergrond blinken daarin uit, valt hem op. Terwijl een rekenmodel voor aandelen toch echt geen betrouwbare coronacurves oplevert. Het dichtst in de buurt komen de rekenmeesters van het RIVM, stelt deze hoogleraar. Het rijksinstituut beschikt immers over een grote team deskundigen uit verschillende wetenschappelijke disciplines. Die zijn nodig om de informatie die wél beschikbaar is te duiden.

Waarom wordt nu uitgegaan van het aantal ziekenhuisopnames?

Tot afgelopen maandag publiceerde het RIVM dagelijks het aantal bekende besmettingen per 100.000 inwoners per gemeente. Dat is veranderd in een dagelijkse weergave van het aantal ziekenhuisopnames per gemeente. Volgens het RIVM omdat die cijfers het meest betrouwbare beeld geven van de verspreiding van het coronavirus in ons land. Probleem is dat nog steeds lang niet iedereen met coronaverschijnselen wordt getest. Zeker is dat er aanzienlijk meer patiënten zijn dan officieel door middel van tests is vastgesteld. De zogenoemde infectieradar van het RIVM zou uitkomst kunnen bieden. Die draait vooralsnog op informatie van 30.000 Nederlanders met klachten die kunnen duiden op corona. Achter de schermen wordt gewerkt aan een robuustere radar, die meer deelnemers aankan.

(Klik hier voor Firefoxgebruikers)

We blijven maar vergelijken met Italië en Spanje, heeft dat zin?

Dat we kijken naar de zwaarst getroffen landen in Europa, is logisch. De cijfers zomaar naast elkaar leggen, kan eigenlijk niet, waarschuwt hoogleraar Albers. Natuurlijk is het frappant dat Nederland lange tijd de curve van Italië leek te volgen. Maar ook de lijn van Zuid-Korea, dat het virus aardig onder controle heeft, matcht met die van ons land. Komt, nogmaals, door de grote onzekerheden in de berekeningen.

Nog altijd steile lijnen in de coronagrafieken: gloort er nu wel of geen licht aan het einde van de tunnel?
© Arend van Dam

O ja? En die Eindhovense voorspellingen dan?

Goeie. De datawetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven blijven onverminderd ’populatiegroeimodellen loslaten op wereldwijde coronadata’. Dat levert inmiddels betrouwbare voorspellingen op voor de komende drie dagen, claimen ze. En licht aan het einde van de tunnel voor Nederland. ’Eindhoven’ voorziet een beduidend lagere stijging van het aantal doden door het virus dan in het Verenigd Koninkrijk, de VS en Duitsland en zelfs lager dan in buurland België.

En wat doet de regering?

De maatregelen blijven van kracht, maar iedereen weet inmiddels wel dat de bal bij onszelf ligt. Als wij ons aan de richtlijnen houden, zou het goed moeten komen.

(Klik hier voor Firefoxgebruikers)

Lees ook: Grafieken laten Nederlandse curve des doods zien, maar hoe beangstigend zijn die steile lijnen nu echt?

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen