Bestaande maatregelen tegen corona verlengd tot en met 28 april; ’Maak geen plannen voor de meivakantie’

DEN HAAG

De bestaande maatregelen tegen het coronavirus worden verlengd tot en met 28 april. Dat is besloten na het crisisberaad van het kabinet van dinsdag.

Scholen, kinderdagverblijven en eet- en drinkgelegenheden blijven nog minstens tot en met 28 april dicht. Het kabinet verlengt de sluiting, die aanvankelijk tot 6 april zou duren. Ook de andere maatregelen tegen het coronavirus die tot 6 april zouden gelden, blijven nog zeker ruim drie weken van kracht, maakte premier Mark Rutte dinsdagavond bekend.

Ook bijvoorbeeld sportclubs, musea en kappers blijven tot en met de dag na Koningsdag gesloten. Evenementen waarvoor een vergunning nodig is, waren al voor langere tijd verboden, tot 1 juni.

Het kabinet beslist dinsdag 21 april of de coronamaatregelen nog verder worden verlengd.

Meivakantie

Scholen blijven door de verlenging tot en met de meivakantie gesloten. Dat schept duidelijkheid voor leraren en ouders, zegt Rutte.

Volgens de premier was er geen ander besluit mogelijk om te voorkomen dat de virusuitbraak uit de hand loopt. Hij benadrukt om geen plannen te maken voor de meivakantie.

Scholen, eet- en drinkgelegenheden blijven tot en met 28 april dicht, maar ook daarna "gaan we niet ineens terug naar de normale situatie", zegt Rutte. Hij riep op tijdens de meivakantie zoveel mogelijk thuis te blijven.

Dat de maatregelen niet tot het einde van de meivakantie worden verlengd heeft ermee te maken dat de deskundigen maar drie tot vier weken vooruit kunnen kijken, zei de premier.

Vakantieparken en campings blijven open. Wel gaan gemeenschappelijke douche - en wasvoorzieningen dicht. Als het hier te druk wordt kunnen burgemeesters ze alsnog sluiten.

Volgens Rutte lijken de maatregelen "heel voorzichtig te werken", maar is het nog "veel te vroeg" om af te schalen. "Het goede nieuws is dat we geen nieuwe maatregelen hoeven te nemen."

Ic-bedden

Komende zondag moeten er 2400 patiënten terechtkunnen op de intensive care. Dat hebben alle betrokkenen afgesproken, zegt 'coronaminister' Hugo de Jonge. Er staan nu al 1900 bedden klaar, zegt hij.

Tot afgelopen week leken er maar ruim duizend ic-bedden nodig voor patiënten met het coronavirus, naast de ruime vijfhonderd bedden die nodig zijn voor andere ernstige klachten. Maar de vooruitzichten zijn de voorbije dagen verslechterd.

Het aantal coronatests wordt de komende weken verviervoudigd, kondigt het kabinet aan. In eerste instantie moet zorgpersoneel vaker worden getest, maar uiteindelijk moeten die ook beschikbaar komen voor mensen buiten de zorg.

Tot dusver worden alleen mensen die in het ziekenhuis werken getest als zij klachten hebben die aan het coronavirus doen denken. Vanaf volgende week gaat dat ook gelden voor personeel dat met kwetsbare mensen werkt buiten het ziekenhuis. Bijvoorbeeld in de verpleeghuizen.

De ongeveer 4000 tests die nu dagelijks worden uitgevoerd, moeten er binnen enkele weken 17.500 worden, zegt 'coronaminister' Hugo de Jonge. Vervolgens hoopt hij de testcapaciteit zelfs te verhogen tot 29.000 per dag. Dan kunnen ook mensen buiten de zorg worden getest, zoals in andere landen met succes gebeurt.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen