Veel meer Alkmaarders in het ziekenhuis met corona, kleine afname in West-Friesland

Alkmaar

Het aantal mensen uit de regio Alkmaar dat in een ziekenhuis is opgenomen met een corona-infectie is sinds maandagmiddag met acht gestegen naar 63. Dat meldt het RIVM.

Maandagmiddag meldde het RIVM nog 55 ziekenhuisopnames van mensen uit de regio. Het aantal Alkmaarders steeg van 16 naar 19, het aantal Heerhugowaarders van 15 naar 17. Er liggen nu 5 mensen uit Heiloo in de ziekenhuizen met het virus tegen 3 gisteren en 8 uit de gemeente Castricum in plaats van 7. Het aantal opnamens van mensen uit de gemeente Bergen (8) en Langedijk (6) bleef hetzelfde.

Ook in de Noordkop steeg het aantal opnames; van 29 gisteren tot 34 vandaag. Er lagen met name meer coronapatiënten uit de gemeente Schagen in het ziekenhuis: 10 in plaats van 7 gisteren. Het aantal mensen uit Hollands Kroon steeg van 16 naar 17 en Den Helder van 5 naar 6. Er ligt net als gisteren één Texelaar in het ziekenhuis met coronaverschijnselen.

In West-Friesland was er een ander beeld. Daar daalde het aantal opnamens zelfs: van 52 gisteren naar 51 nu. Dat komt omdat er nu vier mensen uit de gemeente Koggenland in het ziekenhuis liggen tegen vijf gisteren. In de andere gemeenten bleef het aantal opnames hetzelfde. Hoorn en Enkhuizen hebben allebei 13 burgers in het ziekenhuisliggen, Stede Broec 10, Medemblik 9 en Opmeer en Drechterland elk één.

Het RIVM is sinds gisteren overgestapt van het weergeven van het aantal besmette personen per gemeente naar het aantal ziekenhuisopnamen. Daarbij wordt gekeken uit welke gemeente iemand die met het corona-virus in het ziekenhuis ligt, afkomstig is.

Door de andere cijfers zijn er ook andere koplopers gekomen in de regio. het aantal ziekenhuisopnames is per 100.000 inwoners het hoogst in Enkhuizen: 70. Ook Stede Broec (46) en Hollands Kroon (35) scoren hoog. Laag (onder de tien) is het cijfer vooral in Drechterland (5), Texel (7) en Opmeer (8). Alle andere gemeenten bewegen zich tussen de 10 en 30 gevallen per 100.000 inwoners.

Ter illustratie: op de andere Waddeneilanden behalve Texel is het aantal nog altijd nul, evenals enkele gemeenten in het noorden. In Brabant zijn gemeenten met scores tussen de 150 en 200. Koploper is echter de Limburgse gemeente Peel en Maas met 237 ziekenhuisopnames per 100.000 inwoners.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen