Premium

Na 60 jaar gescheiden door corona

1/2
Heemskerk

Meer dan zestig jaar zijn ze samen, Jan en Aly van der Meer uit Heemskerk. Maar door het coronavirus kunnen ze elkaar niet zien. Aly woont in Huis ter Wijk, Jan woont nog thuis en kan niet bij haar op bezoek. Gelukkig krijgen ze beiden heel veel kaarten, zodat het toch nog een beetje als een feestdag voelt.

Jan (83) is een Fries, hij komt uit Giekerk, vlakbij Leeuwarden. Aly Timmermans werd, een paar maanden voor de oorlog uitbrak, geboren in Nieuw Buinen (Drenthe), laat hun dochter Karin weten. De vonk sloeg over in restaurant Het Voorhuis in Marknesse (Overijssel), waar ze allebei werkten. Ze trouwden, 23 en 20 jaar oud, op 1 april 1960 in Marknesse. Geen grap, zullen ze vaak gezegd moeten hebben.

Vier jaar later kon Jan werken bij de Hoogovens, dus verhuisde het stel naar Heemskerk. Jan werkte er als waarnemer op de koudband, later als survayor, en vloog regelmatig de wereld over om staal te controleren. Met 57,5 jaar ging hij met pensioen.

Motoren

Hij kon zich toen storten op zijn hobby: oude brommers en motoren. De Moto Guzzi is zijn favoriet. Er staan nog een aantal motoren in de schuur. Met een Moto Guzzi heeft hij zelfs een prijs gewonnen, vanwege het mooie restauratiewerk en omdat hij in bijpassende kledij, inclusief pothelm een mooi totaalplaatje had.

De Van der Meers kregen vier kinderen, acht kleinkinderen en vorig jaar werden zij overgrootouders van Evano, hun grote trots. ,,De band in de familie is zeer hecht’’, zegt Karin. ,,We zijn dol op etentjes thuis of buiten de deur, waarbij geldt: hoe meer zielen hoe meer vreugd.’’

Jan en Aly reisden veel met hun caravan. Vaste prik was natuurlijk juni in Assen op de camping, waarbij een groot deel van de familie langskwam. Een bezoek aan de TT was natuurlijk een vast onderdeel van het programma.

,,Helaas is mijn moeder vorig jaar juli opgenomen in Huis ter Wijck in Beverwijk’’, zegt Karin. ,,Mijn vader woont nog in Heemskerk, ze wonen nu apart van elkaar, en door de coronacrisis mogen wij niet bij haar op bezoek. Het etentje dat gepland stond bij restaurant Rhodos in IJmuiden op 1 april kan ook niet doorgaan. Misschien later dan maar.’’

Ook burgemeester Mieke Baltus mag niet langskomen. Ze stuurt bloemen en een brief om het feestelijke paar te feliciteren.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen