Premium

Kledingproductiebedrijf uit Hoogkarspel maakt met hulp van thuisnaaisters vijfduizend operatieschorten: ’Ruim acht kilometer stof nodig’

Kledingproductiebedrijf uit Hoogkarspel maakt met hulp van thuisnaaisters vijfduizend operatieschorten: ’Ruim acht kilometer stof nodig’
Melanie Hartog snijdt in haar atelier in Hoogkarspel het materiaal voor de operatieschorten.
© Foto Marcel Rob
Hoogkarspel

Ze rijdt dagelijks de hele provincie door. Want om met haar kledingproductiebedrijf aan de grote vraag van een zorginstelling te kunnen voldoen, heeft Melanie Hartog extra hulptroepen ingeschakeld. In ruim dertig ’thuisateliers’ draaien de naaimachines overuren om in totaal vijfduizend operatieschorten af te kunnen leveren. ,,Een mooie uitdaging”, aldus de West-Friese onderneemster.

Het begon met een order van zeshonderd mondkapjes. Daarna werd het in Hoogkarspel gevestigde Mainland door dezelfde opdrachtgever - een zorginstelling uit Amstelveen - benaderd om wasbare operatieschorten te vervaardigen. ,,Eerst zouden we er 500 maken”, vertelt Melanie Hartog, die de leiding heeft over het bedrijf dat haar ouders 35 jaar geleden oprichtten. ,,Maar inmiddels is dat opgeschaald naar 5000. We wisten meteen dat we dat met ons vaste team van twaalf naaisters niet zouden gaan redden.”

Bizar

En dus werd er een oproep op Facebook geplaatst. ,,Echt bizar, hoe dat gegaan is. Het bericht is 400 keer gedeeld en door 56.000 mensen bekeken. De reacties kwamen uit heel Nederland, echt van Venlo tot Groningen.” Hartog glimlacht. ,,Ik was vergeten om er bij te zetten dat ik naaisters in Noord-Holland zocht. Het is hartverwarmend dat zoveel mensen willen helpen, maar ik houd het graag in de buurt.”

Want het ophalen en wegbrengen van zowel ’het ruwe materiaal’ als het uiteindelijke eindresultaat doet de inwoonster van Hoogkarspel zelf. ,,Ik kom nu net bij de groothandel vandaan”, vertelt Hartog maandagochtend. ,,Daar zoek ik de juiste stoffen uit, die ik vervolgens eerst test. Als het op zestig graden gewassen kan worden en het dan niet meer dan drie procent krimpt, is het geschikt.”

350 per dag

,,Voor vijfduizend schorten hebben we in totaal 8,5 kilometer stof nodig”, vervolgt ze, die bij de enorme klus ook wordt bijgestaan door partner Thomas en moeder Anneke. ,,Daarbij moeten we het doen met wat de groothandel op voorraad heeft. Van wat ik nu gevonden heb, hadden ze tweeduizend meter liggen. En ik heb nog 1800 meter van een ander soort. Dus voorlopig kunnen we even vooruit.” De goedgekeurde stof wordt in het atelier aan de Nieuweweg op maat gemaakt. ,,Per dag kunnen we er driehonderd - of als we ons echt kwaad maken 450 - snijden. En dan gaan we ook ’s avonds en in het weekend door. De benodigde spullen - waaronder ook klittenband, waslabels en dat soort dingen - breng ik naar de thuisnaaisters toe. En als zij een voorraadje klaar hebben, pik ik het weer op.”

Elf dagen

In etappes levert Hartog de wasbare operatieschorten, die door artsen en verpleegkundigen als beschermende kleding gebruikt wordt, af bij de zorginstelling. ,,We moeten er nog drieduizend maken. Die hopen we in elf dagen te snijden en binnen twee weken uitgeleverd te hebben. Daarna zien we wel of er nog weer een nieuwe order bij komt. Het is in ieder geval heel mooi om op deze manier iets te kunnen bijdragen.”

Lees ook: Claudia Appel uit Benningbroek kruipt zo vaak mogelijk achter de naaimachine voor ’dankbare klus’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen