Premium

Onderweg: Linda Alphenaar (48) uit Alkmaar is ’altijd kind gebleven’. Als het in haar hoofd opkomt om in een boom te klimmen, dan doet ze dat

Onderweg: Linda Alphenaar (48) uit Alkmaar is ’altijd kind gebleven’. Als het in haar hoofd opkomt om in een boom te klimmen, dan doet ze dat

Linda Alphenaar is terug uit India, bijna drie weken eerder dan de bedoeling was. Ze moet in Alkmaar nog een beetje bijkomen van de chaotische, overhaaste terugreis.

Ze verbleef tweeënhalve week in de regio niet ver van de Himalaya, toen duidelijk werd dat het land op slot ging en ook het luchtruim snel zou worden gesloten vanwege de coronapandemie.

„Iedere buitenlander probeerde nog weg te komen. Op het overvolle vliegveld van Delhi hoorde ik dat mijn vlucht gecanceld was. Gelukkig was er een alternatief, anders had ik een maand lang op mijn hotelkamer in Delhi moeten blijven. De impact van de coronacrisis in India zal waarschijnlijk veel groter zijn dan bij ons. Al die mensen die daar op straat leven, waar moeten ze heen?”

Linda is als ayurvedisch therapeute gespecialiseerd in de Indiase gezondheidsleer. Volgens deze ayurvedische leer gaat het in de gezondheidszorg om ’het hele plaatje’. Lichaam en geest kunnen niet los van elkaar worden gezien. „Anders dan bij de traditionele westerse gezondheidszorg, richt de ayurvedische leer zich op de oorzaken van de problemen, niet op de symptomen.”

Twaalf jaar geleden begon Linda zich in de ayurvedische leer te verdiepen. Ze stond al eerder open voor alternatieve levensinzichten en spiritualiteit. Ze had zich in meditatie en mantraleer verdiept. De ayurvedische filosofie paste daar bij.

„Ik vond en vind de hedendaagse westerse samenleving afgestompt. Bij de meeste mensen in het westen draait het in het leven om materiële zaken. Het uiterlijk lijkt belangrijker dan het innerlijk. Al toen ik jong was vond ik het allemaal nogal oppervlakkig. Voorbeeldje: in het dagelijks leven hoor je vaak ’Hoe gaat het?’ als bekenden elkaar op straat tegenkomen. Het antwoord op die vraag wordt niet vaak niet eens afgewacht. Men verwacht gewoon niet dat daar een ander antwoord dan ’oh ja, goed hoor’ op komt. Het zijn dooddoeners, niet meer dan stopwoordjes. De echte interesse in elkaar ontbreekt. Ik heb altijd verdieping gezocht.”

In India maakt meditatie deel uit van het dagelijks leven, zegt Linda. „Je vindt het op iedere hoek van de straat. Mensen gaan daar ook heel anders met elkaar om. Als je hier ’Goedemorgen’ zegt tegen een vreemde, dan wordt dat soms al een beetje verdacht gevonden. Zo van ’Wat moet je van me’. Het kan allemaal wel wat vriendelijker tegen elkaar.”

„Ik reis veel. Niet alleen naar India, vaak ook met mijn camperbusje. Het kan vanwege de coronacrisis een tijdje niet, maar zodra het weer kan ga ik weer weer op stap. Vaak ga ik naar Glastonbury in Engeland. Dat is vooral bekend vanwege het gelijknamige festival, maar ik ga naar een samenkomst van allerlei spirituele stromingen. Dat is daar al sinds de jaren zestig. Daarom wordt Glastonbury ook wel het ’spirituele centrum’ van Europa genoemd. Jaarlijks ontmoeten mensen die zich met spiritualiteit bezighouden elkaar daar. Het zijn mensen van allerlei stromingen, veel goede vrienden van mij zitten er bij. Ik ervaar dat als zeer inspirerend.”

Haar ouders staan heel anders in het leven als zij, zegt Linda. „Maar net als ik zijn ze wel kunstzinnig. Ik schilder veel. Gewoon omdat ik het leuk vind. De onderwerpen kunnen nogal variëren. Vaak zijn het dingen die mij op dat moment bezighouden. Vindt iemand het mooi, dan geef ik het weg.”

Dat de samenleving vanwege de corona vrijwel stil is komen te staan, dat deert Linda niet erg. „Quarantaine is voor mij geen probleem. Ik kan goed alleen zijn. Verder ga ik gewoon mijn eigen gang. Dat heb ik altijd gedaan. Als kind speelde ik vrijwel altijd buiten. Heerlijk in bomen klimmen. Of boomhutten maken. Dat vind ik nog steeds leuk. Ik ben eigenlijk altijd kind gebleven. Ik trek mij niets aan van wat maatschappelijk aanvaard is. Als ik daar zin in heb klim ik gewoon weer in een boom, net als vroeger.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen