Premium

In 60 seconden: Anderhalve meter. Wat is er toch met anderhalve meter?

In 60 seconden: Anderhalve meter. Wat is er toch met anderhalve meter?

Anderhalve meter. Wat is er toch met anderhalve meter? Iedereen heeft het over anderhalve meter. De minister-president, zijn ministers en de doventolk, de rappers Ali B en Poke samen met Jandino, burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar, de spotjes op de radio, indringende boodschappen op de televisie, de strepen op straat en in de winkels, in paginagrote advertenties in de krant, in de berichtenblubber op Twitter en Facebook, op manshoge verlichte reclameborden langs de weg, op de deur van de verzorgingshuizen: anderhalve meter.

Eens vragen aan dat groepje jongeren bijeengepakt in het trapportaal. Anderhalve meter? Ze halen hun schouders op. Die medewerkers die gezellig schouder aan schouder staat te kwebbelen op de gemeentewerf; ’U moet de verste container hebben’. Die twee meiden aan elkaar geplakt op de scooter. Je zou het willen vragen aan die drône die over de duinen scheert en met luide stem laat weten: anderhalve meter alstublieft!

Anderhalve meter bier? Dat was toch altijd een meter? Een duimstok is een meter lang, de tuinplanken in de bouwmarkt 2 meter en 10 centimeter (precies passend in de auto). En anderhalve meter afstand tot de bumper van die ’slak’? De helft, hooguit.

Anderhalve meter. Wat is daar toch mee? Aan de vloedlijn, helemaal alleen op het strand van Camperduin, zit een visser op een stoeltje. Er steken twee hengels omhoog, op een kleine afstand van elkaar. Is dat nou anderhalve meter? Ja, zegt de visser, dat is dus anderhalve meter. Omdat anders de vislijnen anders verstrikt raken. Ah, anderhalve meter is dus de afstand tussen twee werphengels. Goed onthouden.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen