Premium

Ruim baan, de Leeghwaterbrug maakt rijden geweldig. Alle rijstroken zijn weer open

Ruim baan, de Leeghwaterbrug maakt rijden geweldig. Alle rijstroken zijn weer open
Auto’s en fietsers kunnen sinds maandagochtend over de nieuwe Leeghwaterbrug.
© Foto Provincie
Alkmaar

Als er een schip door moet, ja, dan staat het verkeer weer even stil. Maar verder is het eindelijk weer ruim baan op de Leeghwaterbrug. Alle rijstroken zijn sinds maandagochtend 05.00 in gebruik.

Drie jaar lang is er oponthoud geweest op de brug en op de aanvoerwegen erheen. En nu weet je niet wat je overkomt. Geen smalle stroken meer, geen vreemde kronkels, geen auto’s die je zo dringend willen inhalen dat er een handbreedte zit tussen hun en jouw buitenspiegel. Niets van dat alles.

Riant

Drie riante rijbanen ontrollen zich in de richting Heerhugowaard. Het voelt haast alsof je de Polderbaan opdraait. ’Permission to take off’. Wat een ruimte. En natuurlijk, het is maandagochtend als we het nieuwe tracé testen, nooit het drukste moment van de week. En ook zitten alle forenzen op hun zolderkamertje te werken, met hun oordoppen in om het gejoel van de kinderen niet hoeven horen. Maar toch...

De andere rijrichting, naar de A9, telt twee rijstroken. Maar ook hier is het net als in die autoreclame: de Leeghwaterbrug maakt rijden geweldig!

Bobbel

Eén dingetje valt echter op. De brugklep richting Heerhugowaard is gewelfd, de andere is vlak. Indertijd in 2017, toen die gewelfde klep er net lag, vroeg een transportbedrijf al aandacht voor die hobbel. Toen mocht niemand nog harder dan 50 over dat brugdeel, maar wat als je nu met een vrachtwagen vol spullen met 80 over die bult moet, zo was de vraag. Lanceert de lading dan? Moeten vrachtwagens alsnog in de remmen?

De Provincie zei in 2017 slechts dat de bolle klep volgens specificaties was gebouwd. Maar dan is het nu toch opvallend dat de andere klep wel vlak is. Maar er is even geen vrachtwagen voorhanden om de stuiter-these te testen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen