Ook gevangenissen nog minstens een week afgegrendeld

Ook gevangenissen nog minstens een week afgegrendeld
Den Haag

Ook gevangenissen houden hun poorten tot ten minste 6 april zo veel mogelijk gesloten om het coronavirus buiten de deur te houden. Gedetineerden en tbs'ers mogen al ruim twee weken geen bezoek ontvangen en niet met verlof, maar dat gaat minstens anderhalve week langer duren, laat minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) weten.

Dinsdag beslist het kabinet over een verlenging van maatregelen als de sluiting van scholen en horeca. Die blijven inderdaad nog langer van kracht, melden ingewijden. Dekker kijkt vervolgens wat dat besluit betekent voor de gevangenissen en forensische klinieken, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Gedetineerden met klachten die weleens door het coronavirus veroorzaakt zouden kunnen zijn, krijgen volgens Dekker een cel voor zich alleen. Dat moet de zorgen van gevangenen en bewaarders over de meerpersoonscellen, waar gedetineerden elkaar gemakkelijk zouden kunnen aansteken, wegnemen. Ruimte is er voorlopig genoeg, doordat er minder nieuwe gevangenen arriveren en juist meer gedetineerden vertrekken, schrijft Dekker.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.