Premium

Baarn vreest ’samenscholing’ rond herdenkingsbordjes van oorlogsslachtoffers bij huisadressen; Na uitstel 75 jaar bevrijding blijft ook opvallend project op de plank

1/2
Baarn

Vanwege het coronavirus is ook een opvallend initiatief van het comité 4 en 5 mei uitgesteld, waarbij tientallen bordjes zouden worden geplaatst bij vroegere huisadressen van Baarnaars die in de oorlog omkwamen. Er is vrees voor groepsvorming rond de plekken ter nagedachtenis aan Joodse inwoners, verzetsstrijders en soldaten die voor de mobilisatie werden opgeroepen.

„Alles lag klaar voor de bestelling. Met één druk op de knop had de drukker opdracht gekregen. De gemeente heeft gezegd: ’niet doen, omdat we geen samenscholing willen’. We hebben nog niet afgesproken wanneer het wel van start kan gaan”, aldus voorzitter Jan Koops, voorzitter van het comité 4 en 5 mei.

De namen van de oorlogsslachtoffers klonken altijd bij de Dodenherdenking en krijgen zo een gezicht en een plek bij de herdenking van 75 jaar bevrijding. Het project is voorbereid door Baarnaar Godfried van Run, al jaren programmamaker van Andere Tijden. Ook burgemeester Mark Röell haakte direct aan door vijftig brieven te sturen namens de gemeente aan inwoners om hun medewerking te vragen. Van Run wil er een bordje van maken op A3-formaat met een foto en een stukje tekst, waarop staat wie op die plek woonde en wanneer hij of zij om het leven is gekomen.

Het comité 4 en 5 mei wacht de landelijke ontwikkelingen rond de herdenking van de bevrijding af. „We hadden een groot feest gepland in samenwerking met No Name. Hoe lang het uitstel zal duren, weten we niet. Waarschijnlijk niet meer dit jaar”, aldus Koops.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen