Premium

Twee boetes in Zaanstad voor te dicht bij elkaar staan: leerplichtambtenaren gaan de straat op

Twee boetes in Zaanstad voor te dicht bij elkaar staan: leerplichtambtenaren gaan de straat op
Zaanstad

De gemeente heeft afgelopen weekend twee inwoners beboet omdat zij zich niet hielden aan het voorschrift om afstand te houden. Er zijn daarnaast 32 officiele waarschuwingen gegeven.

De waarschuwing is meer dan iemand op zijn gedrag aanspreken. Bij een waarschuwing van politie of handhavers worden persoonsgegevens genoteerd en een waarschuwing is nadrukkelijk de voorloper van een boete.

De gemeentelijke handhavers hebben volgens Zaanstad ook geen gelegenheid meer om hun eigen ’instinct’ te volgen. Er wordt volop gebeld met meldingen over mensen die te dicht bij elkaar zijn. Dat gaat soms best ver, tot meldingen aan toe over drie hondenbezitters die te dicht bij elkaar staan te praten.

De indruk van de gemeente is dat na een gewenningsperiode regels steeds beter worden nageleefd.

Om meer te kunnen controleren gaan de leerplichtambtenaren van Zaanstad vanaf nu ook de straat op. Zij gaan samen met de jeugdboa’s op pad om jongeren die buiten zijn te benaderen. De leerplicht is in deze periode in een heel andere situatie gekomen waardoor de ambtenaren niet naar scholen gaan. Hun ’doelgroep’ is op straat te vinden. Daarmee verdubbelt de gemeente de capaciteit van de jeugdtoezichthouders.

Zaanstad heeft de tenten die in het In ’t Veldpark stonden, verwijderd. In de tenten kwamen mensen bijeen, waarvan een deel te maken heeft met verslaving en dakloosheid. Zaanstad wilde al van de samenkomstplek af, maar was van plan de groep gebruikers een perspectief te bieden. Onder de huidige situatie kon niet gewacht worden op een alternatief. Meerdere keren per dag controleren gemeente en politie of de groep niet terugkeert.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen