Premium

College wil nog niet inhoudelijk reageren op oproep om te stoppen met stadhuis vanwege economische crisis door corona

1/2
Den Helder

Het college van Den Helder reageert nog niet op de oproepen van PVV en stichting Behoud Cultureel Erfgoed om geen tientallen miljoenen in een stadhuis op Willemsoord te stoppen.

De politieke partij en de stichting die ijvert voor behoud van de culturele waarde van Museumhaven Willemsoord vinden het heel onverstandig om 30 tot 40 miljoen euro te pompen in een gemeentehuis terwijl er een financiële crisis uitgebroken is.

Voorzitter Paul Schaap van stichting BCE: ,,Nu er een diepe economische recessie voor de deur staat, is het voor een gemeente als Den Helder financieel niet langer meer verantwoord om tussen de 30 en 40 miljoen euro te gaan uitgeven aan de plannen om een nieuw stadhuis op het monumentale Willemsoordcomplex te gaan vestigen. Onze stichting doet dan ook een dringend beroep op het gemeentebestuur om hiervan af te zien.”

Armste

Volgens Schaap is Den Helder, één van de armste gemeenten van Nederland. Hij waarschuwt dat die situatie door de economische gevolgen van corona alleen maar vererger. Schaap: ,,De stad gaat het door de coronapandemie financieel-economisch heel moeilijk krijgen. Elke euro zal drie keer moeten worden omgedraaid voordat deze kan worden uitgegeven."

Volgen de stichting en PVV kan Den Helder zich de komende jaren helemaal geen grote uitgaven meer permitteren. Schaap pleit: ,,Stort onze stad daarom niet in de financiële afgrond, wees verstandig en toon leiderschap. Het kan en mag toch niet zo zijn dat de inwoners van Den Helder straks voor de kosten moeten opdraaien. Zij zullen het de komende jaren, net als het bedrijfsleven, al moeilijk genoeg krijgen. Daarom moet het gemeentebestuur onmiddellijk haar financieel onverantwoorde stadhuisplannen op Willemsoord afblazen."

Kerkgracht

Volgens de SBCE-voorzitter kan Den Helder best verder gaan met alleen de vestigingen op Kooypunt en aan de Kerkgracht. Vooral Kooypunt is een ideale locatie omdat circa 60 procent van de ambtenaren van buiten Den Helder komt. Een ander voordeel is dat de unieke constructie van Gebouw 66, een rijksmonument uit 1825, dan geen geweld behoeft te worden aangedaan en dat het voortbestaan van Museumhaven Willemsoord niet in gevaar komt. De SBCE weet zich gesteund door duizenden verontruste inwoners van Den Helder.”

Ook fractievoorzitter Sylvia Hamerslag van Behoorlijk Bestuur verzet zich al maanden tegen het plan om een stadhuis op de werf te vestigen. Wethouder Michiel Wouters was voor haar fractievoorzitter van die partij, maar neemt nu hij in het college zit een heel andere positie in dan Hamerslag.

Woordvoerder Maria de Wit van de gemeente stelt dat het gemeentebestuur op dit moment nog niet met een reactie naar buiten komt: ,,De vragen van de PVV zullen nog beantwoord worden. Die reactie volgt binnenkort.” De Wit wil ermee zeggen dat dit antwoord dan ook geldt voor de oproep van de stichting Erfgoed.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen