Premium

Hereniging met familie van bemanning De Ruyter afgeblazen wegens coronagevaar

Hereniging met familie van bemanning De Ruyter afgeblazen wegens coronagevaar
Aan boord gaat het leven gewoon door zoals een jarig bemanningslid dat taart krijgt. Rechts commandant Theo Klootwijk.
Den Helder

De bemanning van Zr.Ms de Ruyter in de Golfregio is gezond en wel, maar de geplande hereniging met familieleden tijdens de ’midterm’ gaat niet door vanwege cornonagevaar.

Het eind januari naar de Perzische Golf vertrokken schip kijkt uit naar de midterm, de datum waarop de vijf maanden durende missie halverwege is. „We vinden het heel erg jammer dat onze geplande midterm en mogelijkheid tot familiehereniging niet door zal gaan zoals we hadden gewild”, meldt een vertegenwoordiger van de bemanning.

Volgens de woordvoerder is er sinds het vertrek na het havenbezoek aan Dubai enkele weken geleden veel meer aandacht voor de situatie omtrent het virus. „Naast een hele hoop onduidelijkheden zijn er inmiddels ook een aantal zaken duidelijk geworden”, zegt hij. „Maar het belangrijkste is dat de bemanning gezond en wel is. Het is voor ons een hele vreemde situatie om ontwikkelingen rond een epidemie te volgen, maar het is tegelijkertijd ook duidelijk dat op zee de missie en dagelijkse gang van zaken door moeten gaan.”

Manama

Net als in Nederland zijn aan boord van het schip maatregelen getroffen om besmetting te voorkomen. Een van die maatregelen is dat tijdens het havenbezoek aan Manama in Bahrein de bemanning niet mag passagieren. In het kader van ontspanning en het welzijn van de bemanning regelt de OS&O commissie leuke activiteiten zoals een buffet en een Ik hou van Holland-spel, waarin teams tegen elkaar strijden voor de eer.

„Bij dit initiatief is ook besloten de leden van de Logistieke Dienst Verzorging zoals koks en hofmeesters, zoveel mogelijk te ontzien”, vertelt het bemanningslid. Er worden vrijwilligers ingezet en door bbq-pakketten te bestellen kan er aan dek gegeten worden zodat ook degenen die normaal gesproken het eten verzorgen, lekker kunnen genieten.’’

Gespannen

De situatie in de Perzische Golf blijft onveranderd gespannen en veranderlijk. Hoewel het fregat nog niet echt hard heeft hoeven optreden is het wel op van alles voorbereid. Eerder dit jaar stond voor de kust van Dubai nog een olietanker in brand. Vorig jaar raakten zes olietankers zwaar beschadigd bij ernstige incidenten en hield. Iran hield 2 schepen tijdelijk vast.

De missie met de naam European-led Maritime Awareness in the Strait of Hormuz moet zorgen dat de rust in de wateren terug keert. „Dit soort spanningen merken we thuis aan de benzinepomp”, stelde commandant Theo Klootwijk eerder in marineblad Alle Hens. „Deze missie ondersteunt dus ook Nederlandse economische belangen.”

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen