Trekkers mogen weer over ’geasfalteerd karrenspoor’ Kerkelaan

Landbouwverkeer door het dorp, het is vaak passen en meten.

Landbouwverkeer door het dorp, het is vaak passen en meten.© jjfoto.nl / Jan Jong

Henk-Jan den Ouden
Heiloo

De Kerkelaan in Heiloo is sinds maandag weer open voor landbouwverkeer. De agrariërs mogen geen gebruik meer maken van de Ring Alkmaar en zullen weer door de dorpskom van Heiloo moeten.

Dat maakte de gemeente Heiloo afgelopen weekeinde bekend.

Het landbouwverkeer mocht tot en met afgelopen zondag gebruik maken van het noordwestelijke gedeelte van de Ring Alkmaar vanwege werkzaamheden aan de Leeghwaterbrug. Nu die zijn afgelopen, zal het landbouwverkeer weer de oude routes moeten nemen.

Om te voorkomen dat landbouwverkeer te ver moet omrijden, wordt de Kerkelaan tijdelijk opengesteld voor landbouwverkeer, meldt de gemeente. ,,Dit is totdat de spooronderdoorgang Vennewatersweg open gaat. Het verbod voor landbouwverkeer via de overige oost-west verbindingen, Stationsweg en Zevenhuizerlaan, blijft van kracht.’’ De verwachting is dat de spooronderdoorgang media mei open gaat.

De verwachting van de gemeente is dat de hoeveelheid landbouwverkeer in en door Heiloo toeneemt. Om de agrariërs tegemoet te komen, geeft de gemeente Heiloo tijdelijk toestemming aan landbouwverkeer om gebruik te maken van de Kerkelaan. De verbodsborden bij de Kerkelaan worden tijdelijk afgeplakt.

De Kerkelaan is een dorpsweg met fietsers op de rijbaan en trottoirs aan beide zijden. LTO-bestuurslid Jan Willem Apeldoorn noemde de weg onlangs in deze krant ’een geasfalteerd karrenspoor’.

De gemeente Heiloo heeft met verschillende wegbeheerders (Rijkswaterstaat, provincie Noord-Holland en gemeente Alkmaar) gesproken om de randweg tijdelijk open te houden voor landbouwverkeer na openstelling van de N242 en totdat de spooronderdoorgang Vennewatersweg klaar is. ,,Helaas heeft dit, ondanks de welwillende houding van de wegbeheerders van de Ring Alkmaar, niet tot een positief resultaat geleid’’, aldus de gemeente.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen