Wat te doen met de eredivisie als ie niet verder kan - tussenstand geeft een goed beeld, toont verleden aan

Wat te doen met de eredivisie als ie niet verder kan - tussenstand geeft een goed beeld, toont verleden aan
Oussama Idrissi loopt juichend weg nadat hij voor AZ heeft gescoord tegen Ajax.
© Foto ANP
Alkmaar

Op korte termijn weer voetballen? Het klinkt bijzonder onwaarschijnlijk. Als samenkomsten tot 1 juni verboden zijn en iedereen anderhalve meter afstand moet houden, hoe zou er dan een voetbalwedstrijd kunnen worden gespeeld?

Logisch dus dat de KNVB rekening houdt met het scenario waarin de eredivisie niet uitgespeeld kan worden. Ook spelen zonder publiek strookt immers niet met de huidige richtlijnen.

In het geval er helemaal niet meer gespeeld kan worden, stokt de eredivisie dus op het punt waar hij nu gebleven is. De vraag is wat er dan moet gebeuren. Wie wordt kampioen, wie mag naar de Champions League, wie mag de Europa League in, wie degradeert? Of wordt er niemand kampioen en degradeert er niemand?

Dat laatste is een mogelijkheid, heeft de KNVB al geopperd. Officieel zou er dan wellicht geen kampioen aangewezen worden en degradeert er ook niemand. Een uitbreiding van de eredivisie naar twintig clubs zou een mogelijkheid zijn, omdat dan Cambuur en De Graafschap, de nummers 1 en 2 van de eerste divisie, mogen promoveren.

Maar ook dan zullen de Europese tickets moeten worden verdeeld – ervan uitgaande dat er volgend seizoen weer ’gewoon’ wordt gespeeld in de Champions League en de Europa League.

Onzinnig

Een van de mogelijkheden die her en der zijn geschetst, is dat de stand van vorig seizoen wordt gebruikt. In dat geval worden de Europese tickets dus hetzelfde verdeeld als een jaar geleden. Het is de meest onzinnige optie. Dan zijn de 26 wedstrijden (voor sommige clubs 25) van dit seizoen voor niets gespeeld.

Veel logischer is het om de huidige stand dan maar als eindstand te beschouwen. Is dat bevredigend? Nee, dat niet, maar dat geldt voor elke gekozen oplossing. Is het eerlijk? Het is in elk geval de eerlijkste oplossing, blijkt uit een terugblik op de afgelopen twintig seizoenen.

Eerlijk of niet?

Om te zien of het ’eerlijk’ is om de huidige stand te beschouwen als eindstand, hebben we de eindstanden van de laatste twintig seizoenen vergeleken met de tussenstanden na 26 speelronden.

Wat blijkt? In zeventien van de twintig seizoenen was de koploper in de tussenstand uiteindelijk ook de kampioen van dat seizoen. In drie gevallen werd de koploper toch nog ingehaald en werd een andere club kampioen. In 2011 zakte PSV van de koppositie naar de derde plaats. In 2012 zakte AZ van de koppositie naar de vierde plaats. En in 2019 stond PSV na 26 speelronden bovenaan, maar werd het uiteindelijk tweede.

Ajax en AZ

In de afgelopen twintig seizoenen gebeurde het nooit dat twee clubs met eenzelfde aantal punten bovenaan stonden, zoals nu het geval is met Ajax en AZ (waarbij aangetekend dat ze allebei 25 duels hebben gespeeld, vanwege de afgelastingen in het ’Ciara-weekeinde’). Wat dat betreft zou het voor AZ, de nummer 2, extreem bitter zijn als het vanwege het mindere doelsaldo (+45 om +37) de eerste plaats (en het ticket voor de Champions League) aan Ajax moet laten. Vooral omdat het dit seizoen zowel uit als thuis sterker was dan de landskampioen, zou de tweede plaats een bittere pil zijn.

De optie om AZ de eerste plaats te geven op basis van dat betere onderlinge resultaat is ook her en der genoemd. Of dat voor de KNVB een serieuze mogelijkheid is, is niet bekend. Het zou in elk geval - hoe eerlijk de AZ-fans het ook zouden vinden - ongebruikelijk zijn, omdat tot dusver in de eindstand van de eredivisie altijd het doelsaldo doorslaggevend is geweest.

Onderin

Voor de onderkant van de ranglijst gelden overigens dezelfde cijfers als bovenin: in zeventien van de laatste twintig seizoenen was de club die na 26 wedstrijden onderaan stond, ook aan het eind van de competitie de hekkensluiter. Alleen Willem II (2008), De Graafschap (2012) en Roda JC (2018) wisten in de slotfase van het seizoen één of meer plekken te stijgen.

Wat te doen met de eredivisie als ie niet verder kan - tussenstand geeft een goed beeld, toont verleden aan
AZ viert feest in de Arena, vier weken geleden. Het versloeg Ajax (0-2).
© Foto ANP

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen