Premium

Ajax zegt contract met Abdelhak Nouri op. Formele kwestie. Ajax en familie Nouri hebben nog steeds geen overeenstemming

Ajax zegt contract met Abdelhak Nouri op. Formele kwestie. Ajax en familie Nouri hebben nog steeds geen overeenstemming
Abdelhak Nouri in 2016.
© Foto ANP/Sander Koning
Amsterdam

Uitgerekend in de week dat het boek ’Een onvervulde droom’ over hem verscheen en twee dagen voor zijn verjaardag, heeft Ajax het contract met Abdelhak Nouri (22) opgezegd. Het betreft een formele actie, omdat de middenvelder een op 1 juli 2020 aflopende verbintenis heeft en er anders automatisch contractverlenging zou plaatshebben tegen dezelfde voorwaarden.

De Amsterdammers, die nog maandelijks het salaris van Nouri betalen en dat tot 1 juli doen, blijven – zo wordt verzekerd – met de familie Nouri en letselschadeadvocaat John Beer in gesprek. Ze streven naar een oplossing voor het conflict, waarin beide partijen zijn terechtgekomen.

Het begenadigde talent Nouri liep op 8 juli 2017 in het Oostenrijkse Zillertal blijvend zwaar hersenletsel op, nadat hij was getroffen door een hartstilstand en de medici niet adequaat handelden. De opstelling van Ajax zette kwaad bloed bij de familie doordat toenmalig operationeel directeur Rutger Arisz zich zakelijk opstelde, maar erkende uiteindelijk toch aansprakelijkheid.

Nadat Ajax-directeur Edwin van der Sar het dossier naar zich had toegetrokken, verbeterden de verhoudingen. De prijs voor het talent van De Toekomst werd naar Nouri vernoemd en vader Mohammed en broer Mo Nouri waren op het Museumplein aanwezig bij de huldiging voor landstitel 34, het nummer, waarmee zijn zoon met het oog op dat 34e landskampioenschap had gespeeld. De titel werd door Ajax aan Nouri opgedragen.

De weg leek geplaveid voor een oplossing. Na de uitzending van De Wereld Draait Door van afgelopen donderdag, die volledig in het teken stond van het boek ’Een onvervulde droom’, stuurde directeur voetbalzaken Marc Overmars een WhatsApp-berichtje naar de vader van Nouri.

Maar in de genoemde uitzending zei auteur en vertrouwenspersoon Khalid Kasem dat beide partijen er niet uitkomen. Kan het niet goedschiks, dan moet het helaas kwaadschiks, zo liet Kasem zich ontvallen. Hoewel hij vertelde dat het de familie Nouri niet om het geld ging. Binnen Ajax was er de irritatie dat allerlei vertrouwelijke onderhandelingen tot in detail in het boek bleken te zijn beschreven.

Dat laatste neemt volgens betrokkenen niet weg dat Ajax ernaar streeft om alsnog tot overeenstemming te komen over een passende compensatie. Het zou in de geest zijn van de hoofdrolspeler zelf, want Nouri is een verbinder. Juist door zijn contract nu niet te verlengen, zou een fiscaal gunstigere regeling kunnen worden getroffen.

De broer van de Ajax-speler, Abderrahim, vertelde op tv dat het goed gaat met Appie, die soms in een rolstoel zit. „Hij is wakker, hij slaapt, hij eet, hij boert, maar het is niet zo dat hij zijn bed uit komt. Op goede momenten is er een vorm van communicatie, dan beweegt hij met zijn wenkbrauwen. Dat kan hij alleen niet lang volhouden, dat lijkt topsport voor hem te zijn”, aldus zijn broer.

„Sinds hij thuis is, gaat het een stuk beter dan toen hij nog in een ziekenhuis of verpleeghuis lag. Appie is zich bewust van waar hij is. Het doet hem goed dat hij bij zijn familie in vertrouwde omgeving is.”

Nouri woont in een speciale woning, nabij het ouderlijk huis. Er is 24/7 iemand bij hem. De familie verzorgt hem. „We doen alsof hij niet ziek is. We praten met hem, nemen hem mee in gesprekken en kijken voetbal met hem. We merken dat hij dat fijn vindt. Soms is het ook emotioneel, maar vaak is er een glimlach. Dat doet ons goed.”

Overigens was (de familie van) Nouri niet de enige die een formele opzeggingsbrief kreeg. Ook Klaas-Jan Huntelaar, Ryan Babel, Bruno Varela en een aantal jeugdspelers ontvingen die.

Khalid Kasem is gebeld, maar was niet bereikbaar. Ajax bevestigt dat de familie de brief heeft gehad, maar wil inhoudelijk geen commentaar geven.

Meer nieuws uit Ajax

Meest gelezen