Premium

Wooncorporaties in Haarlem: meld je bij terugval van inkomen door coronacrisis

Wooncorporaties in Haarlem: meld je bij terugval van inkomen door coronacrisis
De bouw van dit appartementencomplex aan de Haarlemse Staalstraat, een project van Pré Wonen, gaat voorlopig gewoon door.
© Foto: Wessel Mekking
Haarlem

Woningcorporaties gaan coulant om met huurders die vanwege de coronacrisis niet meer in staat zijn de huur op te brengen. Wel moeten zij zich melden als ze verwachten de maandelijkse huursom niet meer te kunnen betalen, benadrukken Ymere en Pré Wonen.

Het gaat bijvoorbeeld om zzp’ers die plots veel minder inkomsten hebben. Zij mogen eventueel de huurachterstand in termijnen betalen, vertelt directeur Ronald Camstra van Pré Wonen. Huurders die ’een goed verhaal hebben’ over waardoor ze minder inkomsten hebben, kunnen bij deze corporatie op ’coulance’ rekenen, belooft hij. Wel zullen zij zelf actie moeten ondernemen. ,,Bel ons’’, roept de directeur hen op.

Ook Ymere belooft coulant te zijn en benadrukt dat huurders wel zelf aan de bel moeten trekken. ,,Kom je door de coronacrisis in de financiële problemen omdat je geen inkomsten meer hebt? Wacht niet af, neem zo snel mogelijk contact met ons op’’, aldus een woordvoerder.

Bij Elan Wonen wordt in dit soort gevallen met de huurder in kwestie gewerkt aan een maatwerkoplossing. ,,Wij begrijpen dat dit een uiterst vervelende en onzekere situatie is. Maar we weten ook dat iedere situatie waarbij een huurder moeite heeft om de huur te betalen uniek is’’, aldus een woordvoerder.

Bij Ymere kwamen de afgelopen weken enkele telefoontjes binnen van huurders die doordat ze boodschappen hadden gehamsterd, de huur niet konden opbrengen. Ze wilden de komende maandhuur overslaan. ,,Dat is dus niet de bedoeling’’, zegt de woordvoerder.

Ymere en Elan Wonen doen voorlopig alleen reparaties die niet kunnen wachten. Bij Pré Wonen gaan ook kleinere klusjes door. ,,Maar dan blijft bijvoorbeeld iedereen uit de keuken als daar een reparatie wordt uitgevoerd’’, legt Camstra uit.

Pré Wonen heeft de bezichtiging van vrijgekomen huurwoningen zo georganiseerd dat iedereen apart kan komen kijken. Wie een huis wil bezichtigen, haalt zelf de sleutel uit een kastje en gaat zelfstandig naar binnen. Elan Wonen zorgt ervoor dat kandidaten ongeveer tien minuten alleen door een woning kunnen lopen. Bij Ymere kunnen vrijgekomen woningen niet fysiek worden bekeken, wel met een filmpje.

Pré Wonen krijgt sinds het uitbreken van de coronapandemie meer klachten binnen van huurders die overlast ervaren van de buren. Volgens de directeur gaat het om een toename van enkele tientallen procent. ,,Iedereen is thuis’’, heeft hij daar een simpele verklaring voor. Camstra roept huurders op rekening met elkaar te houden en tolerant te zijn voor elkaar.

Elan Wonen gaat op korte termijn de oudere huurders bellen om te vragen hoe het met hen gaat. ,,We zien dat zij door de coronasituatie in een isolement kunnen raken.’’ Ook de 70-plussers onder de Pré Wonen-huurders kunnen een belletje verwachten. ,,Deze groep vereenzaamt nu het meest’’, aldus Camstra. De huurders van zijn corporatie krijgen binnenkort ook een kaartje in de bus.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen