Provincie Noord-Brabant aast op stikstof Noord-Hollandse boeren voor industriedoeleinden

De stallen van Piet Ottens in Hippolytushoef.© Marten Visser

Peter Schat
Hippolytushoef

Noord-Brabant jaagt op stikstofrechten in andere provincies om een logistiek park bij Moerdijk mogelijk te maken. De Noord-Hollandse gedeputeerde Esther Rommel is boos. Noord-Brabant wil de vergunningen van boerenbedrijven in Assendelft en Hippolytushoef .

Ook een Drentse en een Zeeuwse veehouderij prijken op het lijstje van Noord-Brabant. Om aan de vereiste hoeveelheid stikstofrechten te komen, worden in eigen provincie nog eens twee complete boerenbedrijven gekocht. De Raad van State eist dat Brabant voor half mei het stikstofprobleem van Logistiek Park Moerdijk opgelost heeft. Vandaar deze noodsprong, want overhevelen van stikstofvergunningen van ’groen’ naar ’grijs’ is nog niet geregeld in Nederland. Daarover voeren Rijk, provincies en boerenorganisaties nog volop overleg.

’Niet sociaal en niet collegiaal’. Het Brabantse ChristenUnie-Statenlid Hermen Vreugdenhil heeft geen goed woord over voor het plan van Gedeputeerde Staten in zijn provincie. ,,Terwijl men te hoop loopt tegen de uitverkoop van de veehouderij ten gunste van de industrie, gaat mijn provincie shoppen in de andere om een logistiek park mogelijk te maken. Je kunt je in deze tijd afvragen of we daarop zitten te wachten in Moerdijk, met al die extra verkeersbewegingen, terwijl de stikstofrechten in Noord-Holland mogelijk ingezet hadden kunnen worden voor woningbouw en werkgelegenheid aldaar.’’

De Noord-Hollandse gedeputeerde Esther Rommel (VVD) reageert woedend. ,,Het stikstofdossier is complex en je kunt daar alleen goed beleid op voeren als je dat landelijk oppakt en in gezamenlijkheid.’’ Ze heeft haar ongenoegen geuit aan het adres van haar Noord-Brabantse collega’s. ,,Duidelijk is dat de actie van Noord-Brabant niet voor herhaling vatbaar is.’’

Duurzaam Agrarisch

De vergunningen waar Noord-Brabant op aast zijn die van het bedrijf van Piet Ottens in Hippolytushoef en Duurzaam Agrarisch Assendelft in Assendelft. Duurzaam Agrarisch uit Nijkerk is al een tijd geleden gestopt met huren van dit bedrijf aan de Kanaalweg. Ook Ottens heeft andere plannen met zijn bedrijf. Het wijkt voor een wooncomplex met driehonderd woningen voor buitenlandse arbeiders.

Boer Jack Rijlaarsdam uit Stompetoren van Agractie vindt het niks. ,,Brabant is geen boervriendelijke provincie. Zakelijk gezien kan het dan een slimme stap zijn van ze, naar de andere provincies is het achterbaks. Wij voeren juist actie tegen het ongecontroleerd uitkopen van bedrijven door de industrie en nu begint zelfs een provincie ermee’’, schampert hij.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen