Premium

Marktkoopman boos omdat Zaanstad markten sluit: geen overleg, geen vraag, plof zo meegedeeld

Marktkoopman boos omdat Zaanstad markten sluit: geen overleg, geen vraag, plof zo meegedeeld
De markt in Zaandam.
© archeiffoto
Zaanstad

De markten blijven voorlopig weg uit Zaandam en Wormerveer omdat het onmogelijk is te garanderen dat bezoekers niet besmet raken met het coronavirus. Kaashandelaar Jos Bruggeman is er boos over.

Bruggeman staat op verschillende markten en die gaan allemaal door, behalve twee van de drie markten in Zaanstad. De marktkoopman vindt dat hij en zijn collega’s benadeeld worden. In veel gemeenten zijn de marktkramen met levensmiddelen welkom, omdat zij een functie vervullen in de distributie van voedingsmiddelen. Daar komt bij dat de ambulante handel is uitgesloten van de compensatieregeling van de regering. Volgens Bruggeman worden marktkoopmannen in Zaanstad daarom meer benadeeld dan andere detailhandelaren.

Zaanstad stelt zich op het standpunt dat op de twee grote markten in Zaandam en Wormerveer het onmogelijk is om er voor te zorgen dat mensen bij elkaar uit de buurt blijven. Daarvoor is de markt te groot, te druk en te onoverzichtelijk, zegt woordvoerder Sebastiaan Hoek.

De twee markten zijn gesloten toen de regel van kracht werd dat bijeenkomsten van meer dan honderd mensen niet meer toelaatbaar zijn. Inmiddels is die regel aangescherpt zodat eigenlijk elke samenkomst van mensen die niet tot hetzelfde gezin behoren, er onder valt.

De markt in Krommenie is kleiner en de marktmeester is daar nog wel in staat om contact tussen bezoekers te verhinderen, zegt Hoek. In Zaandam en Wormerveer is dat onmogelijk.

Ruimte

Volgens Bruggeman had de gemeente moeten overleggen met de handelaren. In andere plaatsen hebben zij de kramen verder uit elkaar gezet. Dat kan in Zaanstad ook makkelijk, omdat de non-foodsector niet mag komen. ,,Er is ruimte genoeg. We kunnen met lint en tape vakken inrichten. Er is van alles mogelijk om contact te vermijden. Maar wat Zaanstad doet is zonder overleg de boel sluiten. We zijn niet geïnformeerd, er is ons niets gevraagd. Het wordt plof, zo meegedeeld.’’

De markthandelaren krijgen in de komende dagen een brief waarin Zaanstad alsnog uitlegt waarom de markten gesloten zijn.

Krommenie

Dat de markt in Krommenie op dinsdag nu nog doorgaat, is geen garantie voor de komende periode. Mocht blijken dat bezoekers te dicht bij elkaar komen, dan wordt ook die markt gesloten.

In supermarkten komen klanten ook te dicht bij elkaar. Maar volgens Hoek is daar de supermarkt of bedrijfsleider verantwoordelijk. ,,Op de markt is de gemeente verantwoordelijk dat alles goed verloopt. En wij volgen strikt de regels dat mensen voldoende afstand houden. Lukt dat niet, dan moeten wij een activiteit stopzetten.’’

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen