Premium

Ambitieus J&J wil in januari coronavaccin beschikbaar hebben ’voor noodgevallen’

Ambitieus J&J wil in januari coronavaccin beschikbaar hebben ’voor noodgevallen’
Hanneke Schuitemaker van Janssen V&C .
© Foto Mediahuis
Leiden

Met een investering van een miljard euro, die deels afkomstig is van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, kan farmagigant Johnson & Johnson vaart maken met de productie van een vaccin tegen covid-19. Maandag besloot het Leidse dochterbedrijf Janssen Vaccines & Prevention één veelbelovend vaccin te kiezen uit twaalf, reeds in dieren beproefde kandidaten. Voor alle zekerheid houdt het bedrijf twee andere kandidaten achter de hand.

In een persbericht meldt Johnson & Johnson dat het ook al begint met de productie van het vaccin tegen het coronavirus. Het bedrijf mikt op een miljard doses per jaar, die het mondiaal wil leveren. Dat kan niet alleen in de Leidse fabriek. J&J gaat daarom ook in de Verenigde Staten ’en in andere landen’ productiefaciliteiten creëren.

Voor ’gebruik in noodgevallen’ zouden de eerste doses vaccins dan al in januari 2021 geleverd kunnen worden, meldt het bedrijf. Tegen de NOS zei hoofd virale vaccins Hanneke Schuitemaker van Janssen V&C echter dat dit misschien wel heel optimistisch is, al heeft ook zij positieve verwachtingen. ,,Voordat er een vaccin op grote schaal beschikbaar is, zijn we zeker zo'n anderhalf jaar verder’’, denkt ze.

Janssen V&C werkt met een techniek die het in handen kreeg toen het bedrijf in 2010 het roemruchte Leidse biotechbedrijf Crucell overnam. Daar werd een techniek ontwikkeld dat werkt met genetisch veranderde verkoudheidsvirussen. De onderzoekers ’bouwen’ een stukje van de genetische code van het coronavirus in in het verkoudheidsvirus en infecteren mensen daarmee. Het lichaam maakt antistoffen aan en als een echt coronavirus binnendringt, wordt het door het afweersysteem meteen herkend en onschadelijk gemaakt.

Het verkoudheidsvirus zelf kan geen schade aanrichten; het is van tevoren ’kreupel’ gemaakt.

Of het in de praktijk precies zo werkt als in theorie, weet Janssen V&C in december, als de resultaten van de eerste klinische testen binnenkomen. Eerder is met dezelfde techniek een succesvol vaccin tegen ebola en tegen hiv gemaakt, en de techniek van Janssen is ook bekend bij de Amerikaanse toezichthouders. Dat heeft het vertrouwen vergroot.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen