Bewegend Verleden: Fietsles op het Waagplein in Alkmaar, 1947 [video]

Jesse van Dijl
Alkmaar

Het Regionaal Archief Alkmaar heeft een kleine, maar interessante amateurfilmcollectie opgebouwd. Alkmaarsche Courant presenteert hier de bijzondere films. Deze maand: leren fietsen op het Waagplein in Alkmaar.

Het prachtige Waagplein van Alkmaar, als dat toch eens kon praten! Wat daar in al die eeuwen niet allemaal is gebeurd. En nu ligt het er maar verlaten bij. Wat een verdrietige aanblik. Geen bomvolle vrolijke terrassen met mensen die genieten van een drankje in het aardige voorjaarsweer.

Zelfs de start van het nieuwe Kaasmarktseizoen moest worden geannuleerd. Afgelopen vrijdag zou de eerste markt zijn geweest.

In 1947 was het Waagplein ook wel eens uitgestorven. Gewoon, omdat er dan even niets te doen was. Dan kon je er als kind bijvoorbeeld mooi leren fietsen.

Fred Zomerdijk heeft dat zo gedaan, met behulp van zijn grote broer Rob. Al snel kon Fred het gemakkelijk alleen af, blijkt uit een mooi filmpje dat hun vader er van maakte.

Hun vader is de eigenaar van de overbekende ijzerwarenhandel De Magneet aan de rand van het plein. Zijn winkeldeur is nog even in beeld. Naast winkelier was hij met zijn dubbel8-camera een virtuoos amateurfilmer.

Lees hier de krant van 1 april 1947 (Nieuw Noordhollandsch Dagblad).

(Eerdere aflevering van Bewegend Verleden vind je hier)

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.