Premium

Thuis werken gaat niet, bij de kinderboerderij

1/2
Zaandam / Purmerend

„We doen op dit moment alles met betaalde krachten”, zegt Paul Laport, directeur van Natuur en Milieu Educatie Zaanstreek, waar de kinderboerderij in het Darwinpark onder valt.

Zowel de kinderboerderij als de heemtuin is gesloten. De vijftien vrijwilligers zitten bijna allemaal thuis en ook de meeste cliënten van zorginstelling Odion, die er dagelijks kwamen helpen.

„Eerder was iedereen welkom, nu moeten we kijken of het kan”, zegt Laport. „Voor de oudere vrijwilligers vinden we het te riskant en dat geldt eigenlijk ook voor sommige cliënten van Odion, want de regels (van het RIVM) moeten strikt worden nageleefd.”

Laport: „Je bekijkt het van geval tot geval. Er is een cliënt voor wie de kinderboerderij zó belangrijk is, dat het bijna gevaarlijk wordt om ’m niet te laten komen. Maar waar eerder in zekere zin de vrijwilligers bepaalden of ze kwamen en wanneer, voeren wij nu regie.”

Want de hoeveelheid werk is teveel voor alleen de betaalde krachten. „Eén betaalde kracht die voor twee dagen in de heemtuin werkt, daar red je het niet mee. Je merkt nu goed hoe belangrijk de vrijwilligers zijn. We zijn aan het bekijken hoe het verder moet. Want de vrijwilligers kunnen niet tot juni binnen blijven zitten. En dit is ook geen werk dat je vanuit huis kunt doen. Op de lange termijn komen we niet uit zonder vrijwilligers.”

’t Weidje

„Hier gaat het redelijk”, zegt beheerder Tanja Kee van kinderboerderij ’t Weidje in Wormer. „We móeten het zien te redden, want de dieren hebben verzorging nodig. Een paar vrijwilligers zijn ziek, maar het lukt nog steeds. Mede dankzij de hulp van twee cliënten van zorginstelling Odion.”

Kee: „Afstand bewaren, dat geldt ook hier. Het terrein is groot genoeg. Eén tegelijk in de stal, de anderen buiten en om de beurt koffie halen en pauzeren. Gelukkig is het mooi weer, dan kan dat buiten. Het klusteam zit thuis, die hoeven niet per se te komen nu. En ik blijf op kantoor zitten.”

Kinderboerderij ’t Weidje is tegelijk met de scholen dicht gegaan, om de drukte voor te zijn.

De Ridder

„Normaal krijgen we hulp van een paar vrijwilligers”, zegt beheerder Willem Born van kinderboerderij De Ridder in Purmerend. „Die blijven nu thuis. We werken alleen nog met betaalde krachten, die draaien om de beurt een dienst.”

Born woont op het terrein van de kinderboerderij, hij kan dus een oogje in het zeil houden.

„In het begin, toen alles op slot ging, kregen we een enorme toeloop. Zo van: ’als de scholen dicht zijn, gaan we wel naar de kinderboerderij’. Als we toen open waren geweest, was het hartstikke druk geworden. Nu is het hier al een poosje erg stil, en dat is best saai.”

De dieren zelf lijken er niet onder te lijden. „Ze hebben wat meer vrijheid gekregen”, zegt Born. Op het pleintje voor de boerderij, waar anders kinderen op trekkers rondrijden, lopen nu kalveren. Born: „Dat kan, als er geen bezoekers zijn.” De lammetjes mogen straks ook even.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen