Premium

Lisa Rietveld geeft muziekles én optredens online

Lisa Rietveld geeft muziekles én optredens online
Lisa Rietveld.
© Foto pr
Purmerend

Meteen nadat de overheid bekendmaakte dat de scholen dichtgingen, besloot Lisa Rietveld van docentencollectief Muziekles Waterland dat ze de deur niet meer uitwilde. Sindsdien geeft ze zang- en pianoles via Facetime, Skype en Whatsapp videobellen.

Het lukt allemaal best als de verbinding goed is, zegt de geboren Purmerendse. „De lessen gaan alleen wat trager, zeker de pianolessen. Ik kan namelijk niet helemaal goed zien hoe de handen van een leerling op de toetsen staan. Dus film ik eerst mijn handen en vraag dan of de leerling de zijne kan filmen. Hierdoor duren de lessen wat langer, want ik wil natuurlijk wel evenveel in een les kunnen doen.”

Piano

Ook de zanglessen verlopen iets anders dan gebruikelijk. „Ik begeleid de leerlingen altijd zelf op de piano en kan dan tijdens het spelen de toonsoort aanpassen als dat nodig is. Maar vanwege vertraging op de lijn kan ik niet begeleiden. Daar moeten we bij de keuze voor de nummers rekening mee houden en in plaats van zoveel mogelijk zingen, doen we nu iets meer oefeningen. Gaat vrij goed.”

Voor Lisa is het lesgeven een bijbaan. Als singer-songwriter treedt ze op onder de naam Leah Rye. In februari gaf ze een aantal optredens in Londen, deze maand ’streamde’ ze concerten vanuit de huiskamer. „Het is lekker dat het lesgeven door kan gaan. Het breekt de dag. Geen van mijn leerlingen is met lessen gestopt. Op eentje na, want die heeft geen smartphone of iets anders om mee te filmen. Juist als je de hele dag thuis zit, is het fijn om even iets creatiefs te doen.”

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen