Premium

Speciale afdeling in Dijklander Ziekenhuis waar ongeneeslijke coronapatiënten kunnen sterven

Speciale afdeling in Dijklander Ziekenhuis waar ongeneeslijke coronapatiënten kunnen sterven
In het Dijklander Ziekenhuis is de vloer afgeplakt om de afstand tot de balie te vergroten om daarmee de kans op besmetting met corona te verkleinen. Een vaas tulpen op de grond moet dit benadrukken.
© Foto Mediahuis/Martin Menger
Hoorn

Het Dijklander Ziekenhuis zet een palliatieve afdeling op waar ongeneeslijke coronapatiënten kunnen overlijden. Als het mogelijk is, dan mogen daar ook hun naasten hen bezoeken, zo meldt voorzitter Arno Timmermans van de raad van bestuur van het Dijklander Ziekenhuis.

Het Dijklander is hierin niet uniek, zo bleek zaterdagavond bij de tv-uitzending Op1 waar Timmermans te gast was. In het programma werd ook gesteld dat veel mensen niet of slecht herstellen van kunstmatige beademing op de intensive care. Met name mensen met een zwakke gezondheid of een longziekte, zoals COPD, moeten zich daarom afvragen of zij wel aan de beademing willen omdat hun kans op genezing sowieso zeer klein is. Dat stelt Gor Khatchikyan, arts op de eerste hulp van het Utrechtse Sint Antonius Ziekenhuis.

Meer ziekenhuizen en zorginstanties zetten momenteel palliatieve afdelingen op voor coronapatiënten nu er dagelijks vele tientallen mensen overlijden als gevolg van het virus. Normaal worden mensen voor wie geen behandeling meer mogelijk is overgeplaatst naar een verpleeghuis, hospice of mogen ze thuis sterven. Dat is voor mensen die besmet zijn met corona echter niet mogelijk.

,,Je moet deze mensen zo comfortabel en humaan mogelijk naar hun einde begeleiden’’, vindt voorzitter Timmermans. Geriater Judella Daal van het Dijklander zei zaterdag in de Volkskrant dat deze speciale afdeling in het ziekenhuis ‘er niet op gericht zal zijn om beter te worden’. Een van de belangrijkste problemen van stervende coronapatiënten is benauwdheid. Juist daar zal volgens Daal op zo’n speciale afdeling veel aandacht voor zijn.

De afdeling waar Timmermans en Daal in het ziekenhuis op doelen is nog niet klaar. ,,Wij werken nog aan die palliatieve afdeling’’, bevestigt woordvoerster Esther Muusse. ,,Helaas kunnen we voor sommige mensen niets meer doen. Voor die mensen willen we, afgezonderd van de afdeling waar de coronapatiënten worden verpleegd, een speciale plek creëren. Uiteraard willen wij dat niemand alleen sterft, maar het moet wel medisch verantwoord zijn familieleden of directbetrokkenen toe te laten tot deze afdeling. Als iemand zelf besmet is, of erg zwak, is het niet verstandig zo iemand afscheid te laten nemen. Natuurlijk worstelen wij hier zelf ook erg mee. Het zorgpersoneel moet daar dan erg moeilijke, bizarre besluiten over nemen. Mensen moeten echter niet het idee krijgen dat ze op deze afdeling massaal afscheid kunnen nemen. Dat zal zeer zeker niet het geval zijn.’’

Het Dijklander Ziekenhuis verpleegt tientallen mensen met corona, dagelijks overlijden ook hier mensen door het besmettelijke virus. Exacte aantallen noemt het ziekenhuis niet, zo is afgesproken met het regionaal overleg acute zorg.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen