Premium

Een in- en uitgang in de rij bij een marktkraam: ten opzichte van vorige week worden de corona-maatregelen in Den Helder al een stuk beter nageleefd, zeggen de boa’s

1/2

Er staan deze zaterdag wat mensen bij de Kroonpassage ouderwets te keuvelen. Sigaretje in de mond, terwijl er zo af en toe mensen moeten passeren om de ingang te bereiken. ,,Mogen wij daar wat van zeggen?”, vraagt een marktkoopvrouw die achter de toonbank staat bij een van de kramen op de Helderse zaterdagmarkt.

Een van de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) die de vraag krijgt, beantwoordt deze door de rokers om meer afstand te vragen. Zo kan iedereen zich netjes aan die landelijk afgesproken anderhalve meter houden.

Het is één uur ’s middags, vaste prik op de markt voor twee boa’s in Den Helder. Ze mogen volgens afspraak niet met hun naam en gezicht in de krant. Maar wie deze markt bezoekt, zal het tweetal vaak genoeg zijn tegengekomen. Hier doen ze regelmatig een rondje. Door de noodverordening vanwege het coronavirus is het wel iets anders dan normaal: ze mogen nu ook winkels in om te kijken of ondernemers zich aan de maatregelen houden.

Overgangsfase

Het voorbeeld van de marktvrouw die hen aanspreekt over anderen die zich niet aan de regels houden, snijdt hout volgens de boa die er werk van maakt. ,,Marktlui maken zich toch vaak vooral druk om hun eigen gebiedje. De rest is niet heel belangrijk. Dit zegt genoeg. Iedereen is er goed mee bezig. De leus ’denk aan elkaar’, die je nu vaak voorbij ziet komen, heeft nut.”

De boa’s azen deze zaterdag niet per se op boetes. Ze kijken goed rond of de ondernemers en hun klanten zich aan de anderhalve meter afstand houden. Waar nodig, delen ze een waarschuwing uit. Maar eigenlijk is dat ook niet eens aan de orde.

Wat ze zien, is namelijk al een stuk beter dan vorige week. Toen voelde het nog als een overgangsfase in het Helderse coronatijdperk. Er was tussen de kramen te weinig ruimte om altijd maar anderhalve meter afstand te houden. En lang niet altijd was het bij een kraam duidelijk waar iemand mocht staan om de regels in acht te kunnen nemen. Dezelfde marktkoopvrouw merkt, als de boa’s langslopen, vrolijk op dat het bij haar voor de kraam ’tien keer beter’ gaat. ,,Vorige week was het een chaos.”

,,We willen vooral de visboer een welverdiend compliment geven”, zegt een van de boa’s. ,,Daar ging het vorige week ook al top, als een van de weinige plekken. Ik denk dat goed voorbeeld in dit geval ook doet volgen.”

Vakjesroute

Inderdaad, zoals er bij de visboer met krijt is aangegeven in welk vak de klant op zijn beurt mag wachten, zo is dat bij meerdere kramen terug te zien. Aan het begin van de vakjesroute staat groot op een blad ’Stop het coronavirus!’, met daaronder het dringende verzoek om afstand te houden. De visboer heeft er echt werk van gemaakt: wie aankomt, begint bij de ’ingang’. Dat is gewoon het begin van de rij. Wie aan de beurt is geweest, loopt langs de vakjes met zijn bestelling richting de ’uitgang’.

Soms leert een simpele vraag stellen de boa’s hoe er door ondernemers met het virus wordt omgegaan. Neem hun bezoek aan de Hema. Ze melden zich in de winkel en treffen gelijk twee jonge medewerkers bij de ingang. Die staan klaar om iedere klant een mandje te geven.

Overzichtelijk

Nadat de boa’s een rondje door de winkel hebben gedaan, ze hoefden zelf geen mandje mee, blijft er één vraag over: hoe zorgen ze bij Hema dat er niet te veel klanten rondlopen? Of: hoe sluiten ze uit dat mensen hier tegen elkaar opbotsen als ze over de winkelpaden wandelen?

Nou, reageert een van de Hema-medewerkers, simpel. Iedere klant moet een mandje mee. Zijn er geen mandjes meer over, dan moet de volgende klant op zijn beurt wachten. Zo blijft het overzichtelijk.

Gesprekken

Beleidsmedewerker handhaving Remco Bakker geeft aan dat dit soort gesprekken voor de boa’s een (tijdelijk) nieuwe tak van sport zijn. Hij is bij het hele rondje aanwezig. ,,Handhaven gebeurt door ons normaal gesproken niet in een winkel. Nu wel. Dat vergt heel andere gesprekken dan je gewend bent. Je zit veel meer in een adviserende rol: hebben jullie hier naar gekeken, houden jullie daar rekening mee? De instructie die de boa’s meekrijgen is: ga eerst het gesprek aan. Wijs mensen erop. Pas als blijkt dat er helemaal niet wordt geluisterd, kan het zijn dat ze ingrijpen.”

Een van de boa’s merkt op dat te merken is dat mensen die op hun gedrag worden aangesproken, een korter lontje hebben dan normaal. ,,Dat is ook best te begrijpen als je de hele dag thuis op elkaars lip zit. Iedereen moet er op zijn eigen manier mee om zien te gaan. Ik kan me voorstellen dat je dan iets sneller uit je slof schiet.”

Toiletbezoek

Terwijl de boa’s nog even voor de Hema staan, komt er een bekende naar ze toegelopen. Hij groet vriendelijk, wil dichtbij komen, maar een van hen waarschuwt gelijk: afstand houden! De man wil graag naar de wc, maar op een blaadje aan de glazen wand van de winkel valt te lezen dat dit niet mogelijk is. Om zoveel mogelijk rekening te houden met de hygiëne, moeten mensen gewoon thuis naar het toilet. De man luistert netjes en gaat er weer vandoor.

Het valt Bakker op dat sommige mensen die over de markt lopen dat doen met hun ziel onder de arm. ,,Ze zijn naar de markt gekomen zonder een concreet doel. Waarschijnlijk uit gewoonte”, verklaart hij. ,,Dat rondje over de markt zit er bij sommige mensen ingebakken. Ergens is dat dus logisch. Maar toch: het advies is, blijf thuis. Ga alleen de straat op als het echt nodig is. Als je dus écht iets nodig hebt op de markt.”

Chips

Voor de supermarkt geldt overigens hetzelfde. ,,Ik heb bijvoorbeeld iemand gezien die alleen heen ging voor een zak chips. Dat is eigenlijk niet de bedoeling.”

De boa’s zijn al met al erg tevreden over hoe er met de maatregelen wordt omgesprongen. Vooral met het oog op wat de ondernemers hebben gedaan om risico’s uit te sluiten. En de meeste mensen lijken zich bewust van het feit dat het best mogelijk is om de straat op te gaan, maar dan wel onder bepaalde voorwaarden.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen