Premium

Enkhuizer banketbakker Harrie Kort sluit door coronacrisis noodgedwongen zijn deuren: ’Bijna niemand bestelt nog gebak’

Enkhuizer banketbakker Harrie Kort sluit door coronacrisis noodgedwongen zijn deuren: ’Bijna niemand bestelt nog gebak’
Banketbakker Harrie Kort in betere tijden. ,,Ik hoop snel weer open te gaan, niemand weet hoelang dit duurt.’’
© Foto Hj Steltenpool
Enkhuizen

’Gebak bestellen, Harrie bellen!’’ is sinds jaar en dag de gevleugelde reclameslogan van bankketbakker Harrie Kort in Enkhuizen. Maar die kreet zijn mensen in deze tijden van coronacrisis blijkbaar even vergeten. ,,Er wordt gewoon bijna niks besteld.’’

En dus sluit hij vanaf vandaag tot nader order de deuren van zijn banketbakkerij op bedrijventerrein Krabbersplaat. Dat hij als bakker deel uitmaakt van de vitale beroepsgroep voor de voedselvoorziening is een constatering waar hij op dit moment even geen brood voor koopt.

Dat hij dat zelf niet bakt, is er zelfs mede oorzaak van dat hij momenteel amper werk heeft. ,,Ik ben geen broodbakker en ik heb ook geen winkel, moet het dus puur van de bezorging hebben. Maar ja, bijna niemand viert zijn verjaardag nog. En zij die dat wel doen, krijgen maar een paar mensen op visite. Daar bestel je geen grote doos gebak of een taart voor.’’ Ook de horeca is weggevallen als klant. ,,Voor Koningsdag en Bevrijdingsdag hebben we altijd grote bestellingen, maar die worden allemaal geannuleerd of in de wacht gezet.’’

Wat volgens Kort ook meespeelt, is dat mensen zich bezwaard voelen om maar een paar gebakjes te bestellen. ,,We staan ook wel op markten, daar nemen ze graag twee tompoezen van je mee. Maar om je daar helemaal voor te laten rijden, dat vinden ze vervelend voor mij.’’

En dus is Kort al na een paar weken op het punt gekomen, dat het niet langer loont. ,,Ik ga ’s ochtends om vier uur mijn bed uit, maar om half zes ben ik klaar en denk ik: wat doe ik hier eigenlijk? Daarom heb ik mijn voorraad opgemaakt en mijn leveranciers afgebeld. Het is niet anders. Ik hoop zo snel mogelijk weer open te gaan, maar niemand weet hoelang dit duurt.’’

Van den Berg

Andere banketbakkers in de regio kampen met hetzelfde probleem. Zoals Van den Berg in Hoorn. Vermaard om zijn slagroomhazelnootvlaai die normaal gesproken niet aan te slepen is, maar zelfs die is nu minder in trek. ,,De leveringen aan de horeca staan op dit moment op nul. En ook taarten voor grote feesten en partijen worden momenteel niet meer bij ons afgenomen’’, vertelt medewerkster Linda.

Toch blijft ze positief. ,,We zijn allang blij dat we nog open mogen met onze winkel. Natuurlijk, we hebben veel minder aanloop, vooral van ouderen. De meeste mensen halen alleen het hoognodige. Maar het is fijn dat we onze vaste klanten nog kleinschalig kunnen helpen om het in ieder geval thuis een beetje gezellig te maken.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen