Autocross Wervershoof voorlopig van kalender Noord-Hollands kampioenschap

Autocross Wervershoof voorlopig van kalender Noord-Hollands kampioenschap
Het is nog maar de vraag of er in 2020 een cross is in Wervershoof.
© Foto Marcel Rob
Wervershoof

De autocross van Wervershoof werd voor het eerst gehouden in 1973. Sindsdien ging er geen jaar voorbij zonder dat de motoren ronkten in het dorp. Door het coronavirus dreigt er voor het eerst niet gecrosst te worden. Voorlopig staat er een streep door editie 47.

In Wervershoof gaat al jaren het Noord-Hollands kampioenschap van start. Ondanks een gewijzigde datum was dit ook nu weer het geval. ,,Normaal zitten we begin mei, maar 3 mei viel precies samen met de Formule 1 in Zandvoort. Die concurrentie wilden we maar niet aangaan’’, zegt Dennis Ruiter namens de organisatie van Autocross Wervershoof.

De nieuwe datum, zondag 17 mei, valt binnen de periode waarin alle evenementen verboden zijn en dus ging er een streep door de seizoensopener. De organisatie zou de cross graag later in het jaar alsnog houden. Dat zou dan na Winkel (21-6), Venhuizen (28-6) en Middenbeemster (2-8) zijn, ervan uitgaande dat daar wel op de nu vastgestelde data gecrosst kan worden.

Toch is het voor ’Wervershoof’ geen must dat de 47e editie er in 2020 komt. Vooral niet omdat de cross zo sterk verbonden is aan sectoren die hard getroffen worden door deze crisis. ,,Een cross organiseren gaat financieel niet zomaar. Daar zijn adverteerders en sponsors voor nodig, maar tuindersbedrijven, cafés en grondwerkbedrijven hebben nu wel wat anders aan hun hoofd. Wij maken een pas op de plaats en als het nieuws straks weer wat positiever wordt, gaan we bekijken hoe iedereen hier uit is gekomen en wat er nog mogelijk is.’’

Het alternatief is een Noord-Hollands kampioenschap dat over drie races wordt beslist. Ruiter ziet het niet als een devaluatie van de wedstrijdenreeks. ,,Dan zal iedereen in Winkel nog meer gespannen aan de start verschijnen. Je kunt je dan als coureur helemaal geen foutje meer permitteren.’’

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen