Premium

De boer op voor boodschappen langs de weg: ’Om elf uur was er al dertig liter melk verkocht’

De boer op voor boodschappen langs de weg: ’Om elf uur was er al dertig liter melk verkocht’
Diana Willig houdt de voorraden van ’t Zuivelhuisje zo goed mogelijk bij.
© Foto Ronneke van der Genugten
Zuidoostbeemster

Het coronavirus heeft Nederland in haar greep. Helaas blijven ook telers en melkveebedrijven niet gespaard door de ingrijpende maatregelen van het RIVM om verspreiding te voorkomen. Steeds meer inwoners uit Waterland en Zaanstreek weten inmiddels hun weg naar regionale aanbieders te vinden voor dagelijkse inkopen van verse groente, fruit en zuivelproducten. Hiermee krijgt de plaatselijke teler en melkveehouder een steuntje in de rug. Bijkomend voordeel: kopers hebben hier geen gedoe met het strenge deurbeleid en winkelwagentjes.

Gezond en vers voedsel is belangrijk. De coronamaatregelen leiden tot heftige verstoring van de productie, handel, verkoop én inkoop van verse producten. Telers die hulp kunnen gebruiken in de zoektocht naar nieuwe afzet, kunnen dit via KoopOnzeOogst op Facebook kenbaar maken. Andersom kan ook. Consumenten die de telers helpen met de afzet van hun verse voorraad kunnen dit ook melden.

In de regio blijkt sociale media eveneens een belangrijke rol te spelen in de weg naar de plaatselijke boerenhandel. „Ik hoorde via via van dit adres”, vertelt Annemieke Waterhout uit Zuidoostbeemster. Bij de Zuiderweg 81 komt de eigenaresse van een tuincentrum iets verderop net naar buiten gelopen met flinke tassen vol. „Bananen, druiven, rode bessensap, stoofperen en spruitjes voor mijn vader. Op de terugweg haal ik op een ander adres nog lekkere Goudrenetten. Zo help je elkaar toch een beetje!”

In de boerenwinkel staan de schappen breder opgesteld dan gewoonlijk. „We hebben bij de ingang ook een bord geplaatst dat er niet teveel mensen tegelijkertijd naar binnen mogen”, vertelt medewerker Lisanne Molenaar. „Het is veel drukker dan gewoonlijk, maar we kunnen het makkelijk aan.”

Bij ’t Zuivelhuisje in Katwoude klinkt hetzelfde verhaal. „Bij de automatiek aan de weg is het erg druk. De zuivelboerderij is alleen op zaterdag geopend, ook hier is het bedrijviger dan gewoonlijk.” Eigenaresse Diana Willig controleert de voorraad van de automatiek met grote regelmaat. „Ik vul vaker bij en maak het display vaker schoon. Eerst had ik handschoentjes voor de klanten liggen. Helaas merkte ik dat die wel erg snel weg waren.”

„Heb je weer bijgevuld? Is alles weer vol?”, klinkt het vanaf de dijk. Bij een bevestigend ’ja’ komt een heer met een tas in de hand naar beneden gefietst en klikt als een ervaren bezoeker op het display zijn keuze aan.”

Van Waterland tot Zaanstad kun je onderweg je boodschappentassen goed vullen. Violen, alstroemerias, Beemster- fruit en kaas. In de Zaanstreek wordt het langs de weg wat rustiger met het aanbod, maar dat gemis maakt de White Range op de Groenedijk in Assendelft ruimschoots goed. Hier staan automaten gevuld met verschillende kazen, producten van rauwmelk en vriezers vol met vlees, variërend van gemend gehakt tot hamburgers en het wat luxere Côte de Boeuf. In de zelfbedieningswinkel wachten twee klanten geduldig tot eigenaresse Myrna de Witzant verse eieren voor ze heeft geraapt. „De kippen hebben het hier goed, dat proef je aan de eieren.”

De boer op voor boodschappen langs de weg: ’Om elf uur was er al dertig liter melk verkocht’
Myrna de Witzant raapt in de White Range op verzoek verse eieren.

Een storing in het zelftappunt van de dagverse melk zorgt even voor verwarring. Myrna plakt er een briefje op: de melk is voor deze dag helaas uitverkocht. „Om elf uur was er al dertig liter verkocht. Ik ben blij dat de mensen de weg naar onze winkel steeds vaker vinden. Ik hoop alleen dat het straks zo blijft. Dat de mensen door hebben dat onze producten niet te vergelijken zijn met supermarktproducten. Wij zijn hier echt helemaal teruggegaan naar de basis.”

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen