Premium

Bussumse arts komt per zeilschip vanuit Vuurland terug naar Nederland

Bussumse arts komt per zeilschip vanuit Vuurland terug naar Nederland
Sanne Muller.
© Foto Josef Baumeister
Ushuaia

Sanne Muller (35) zou eigenlijk maar drie weken meezeilen rond Antarctica en daarna naar huis vliegen. Maar door de coronacrisis gaan er geen vluchten meer terug naar huis en ligt ze met de Bark Europa nu al twee weken voor anker bij Ushuaia op Vuurland in Argentinië.

„We hebben twee weken lang in onzekerheid geleefd”, vertelt de arts uit Bussum. „Argentinië zit nu helemaal op slot. Daar is een totale lockdown en zijn de mensen vrij agressief tegen Europese toeristen. Terug vliegen gingen ook niet meer en daarom hebben we besloten om met het schip terug te varen naar Nederland.”

In zeventig dagen tijd wil de kapitein Eric Kesteloo met zijn bemanning van het zuidelijkste puntje van Argentinië naar Scheveningen toe zeilen. Hij heeft nog achttien andere zeilers aan boord, maar dat houdt hem niet tegen om in één keer de zuidelijke en de noord-Atlantische Oceaan over te steken. Onderweg stoppen zit er niet in, want alle havens zijn gesloten.

„Daar ben ik niet zo bang voor”, zegt hij. „Als er problemen zijn, dan is dat altijd als we aan land zijn. Maar de zee en wind die ben ik gewend. Dit schip komt misschien uit 1911, maar het is goed gebouwd en het kan wel tegen een stootje. Ook met windkracht 10 kunnen wij gewoon nog varen en komen wij heelhuids thuis.”

Bussumse arts komt per zeilschip vanuit Vuurland terug naar Nederland
Levenmiddelen worden aan boord gebracht voor de terugtocht naar Nederland.
© Foto Josef Baumeister

Met een driemaster uit 1911 de wereld over zeilen is al bijzonder. Maar in deze tijden met het coronavirus dat rondzwerft, met negentien man op een boot zitten. Is dat niet vragen om problemen?

„We zitten natuurlijk al drie weken op dit schip”, geeft Muller aan die als arts mee vaart met de Bark Europa.

„Op 17 maart meerden we echter aan in Argentinië en sindsdien weten we het niet meer zeker. Tot nu toe is er niemand ziek en heeft onze crew nergens last van. Gister zijn de boodschappen in beschermende pakken aan boord gebracht en die hebben we in een lege hut neergelegd. Die boodschappen raken we vijf dagen niet aan totdat we zeker weten dat er geen bacteriën meer opzitten. Ik ben niet zo bang voor corona. Onze bemanning is jong en fit. Maar we zijn er natuurlijk wel alert op.”

Onzekerheid

„Fysiek kijk ik er niet zo tegen op en kan ik dit prima aan. Maar in mentaal opzicht moest ik de afgelopen weken wel een paar keer slikken. Die onzekerheid over onze terugkeer. Konden we nou terugvliegen of moesten we daar blijven. We lagen al een week voor anker voor de Argentijnse kust en we konden de boot niet af. Dat was zwaar. Nu kunnen we eindelijk weer wat gaan doen en heb ik zin om te zeilen.”

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen