Meerderheid coronapatiënten op ic is man en heeft overgewicht

Meerderheid coronapatiënten op ic is man en heeft overgewicht
Amsterdam

Van de coronapatiënten die op de intensive care aan de beademing liggen is ongeveer tachtig procent te zwaar. ,,Ja uit de eerste patiënten op de ic blijkt dat”, laat Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, weten.

,,Waarom is nu nog niet duidelijk, dat moeten we onderzoeken.” Hij heeft een vermoeden. ,,Overgewicht gaat vaak gepaard met suikerziekte en een hoge bloeddruk.”

Bekend is dat patiënten met een hoge bloeddruk of diabetes, bij besmetting met het virus een verhoogd risico lopen op complicaties. Gommers: ,,Dat zagen ze in China ook, maar de Chinezen zijn vaak niet dik.”

Ook kan een zware borstkas mogelijk het ademen moeilijker maken. Volgens Gommers blijkt dat de meerderheid van coronapatiënten op de IC man is.

Volgens het RIVM staat het aantal positief geteste mensen nu op 9.762. Het werkelijke aantal besmettingen ligt hoger.

Help elkaar

In Nederland liggen ongeveer 905 coronapatiënten op een intensive care. ,,De afdelingen raken vol! Dat zien en voelen we allemaal”, meldt Gommers op de website van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. ,,Zorg alsjeblieft dat je maximaal bent opgeschaald!”, roept hij collega’s op. ,,En help elkaar. Als het mogelijk is, neem patiënten over.” Op dit moment zijn er 925 ic-bedden beschikbaar.

Meerderheid coronapatiënten op ic is man en heeft overgewicht

Technologiebedrijf Philips leverde zaterdag honderd beademingsapparaten vanuit de VS aan het ministerie van Volksgezondheid. Komende weken worden er volgens minister Van Rijn van Medische Zorg nog negenhonderd geleverd, zodat de ic-capaciteit verhoogd kan worden.

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen