Premium

Golfen in de achtertuin? Met een beetje creativiteit kan het gewoon: Noord-Hollandse topsporters veranderen hun tuin in een trainingscomplex

Golfen in de achtertuin? Met een beetje creativiteit kan het gewoon: Noord-Hollandse topsporters veranderen hun tuin in een trainingscomplex
Ricardo Veldman slaat af in de achtertuin.
© Foto Erik Rietman

De sportaccommodaties zijn dicht, dus komt het nu aan op creativiteit: de tuin als trainingscomplex. Drie Noord-Hollandse topsporters geven een inkijkje.

Putten doet hij in de woonkamer, afslaan in de tuin. Het mag dan ’een beetje behelpen’ zijn, door deze inventiviteit komt Ricardo Veldman toch nog enigszins aan golfen toe.

De negentienjarige Nederlands juniorenkampioen uit De Rijp probeert zich, ondanks het obstakel van gesloten golfbanen, op deze manier zo goed als mogelijk voor te bereiden op de grote toernooien later in het seizoen.

,,Ik heb een net gekocht om in de tuin ballen te slaan. En maak veel video’s van mijn swing en let goed op de punten die ik mee heb gekregen van mijn trainers om te oefenen. Elke keer mijn swing opnemen en kijken hoe het er voor staat. De filmpjes stuur ik dan door naar mijn trainers, zodat ze op de hoogte blijven van mijn ontwikkelingen.”

Iedereen zit in hetzelfde schuitje, relativeert Veldman.

,,Golf is bijzaak in deze vreemde tijd. Maar ik probeer sowieso conditietraining te doen. Ik ben veel aan het hardlopen en doe fysieke oefeningen thuis. Ook ga ik nog naar de sportschool om alleen met de trainer te trainen. Dat mag nog wel als er verder niemand aanwezig is.’’

Putten doet Veldman dus binnenshuis. ,,Ik heb een matje binnen waarop ik mijn stroke (slag, red.) kan oefenen. Er staan ook wat poortjes opgesteld waar ik onderdoor moet putten. Op die manier blijf ik toch bezig. Woensdag ben ik bijvoorbeeld met mijn golftas naar het strand gegaan en heb ik daar wat ballen geslagen. Beetje bunkerslagen oefenen en zo. Zoals ik zeg, het is zoeken naar creatieve oplossingen.”

Dat een rondje op de baan lopen er niet in zit, bevreemdt Veldman enigszins. ,,Je mag buiten lopen en fietsen, er lopen tal van mensen in de supermarkt, maar ik mag niet alleen op de baan een rondje lopen. Je kunt je op de golfbaan in principe heel makkelijk afzonderen. Ik vind het uiteraard wel terecht dat het clubhuis dicht is, daar kunnen tenslotte heel veel mensen samen komen. De verantwoordelijken moeten denk ik voor zowel amateurs als profsporters één lijn trekken. Misschien verandert er nog iets in de situatie, maar tot die tijd doe ik wat er binnen mijn mogelijkheden ligt en los ik het zo maar op.”

Naar het buitenland afreizen, overweegt Veldman op dit moment niet. ,,Ik kom toevallig net terug met mijn club Noordwijk uit Portugal. Toen we daar kwamen, was er nog niets aan de hand, maar het werd wel duidelijk dat we er snel weg moesten voor we in lockdown zouden komen. Dan kun je daar zomaar een maandje vast komen te zitten en daar zit natuurlijk niemand op te wachten.”

Tussen het aangepast trainen door, helpt Veldman zijn vader in diens meubelzaak. ,,Verder zit ik thuis een beetje series en oude sportbeelden terug te kijken.”

Hoe de rest van het golfseizoen eruit gaat zien? Veldman heeft geen idee. ,,De grote wedstrijden beginnen voor mij eind mei, begin juni. Die zijn nog niet afgelast, dus daar probeer ik me zo goed mogelijk voor te prepareren. Zodat als de NK’s en internationale toernooien straks beginnen ik er in ieder geval fysiek en technisch klaar voor ben.”

Golfen in de achtertuin? Met een beetje creativiteit kan het gewoon: Noord-Hollandse topsporters veranderen hun tuin in een trainingscomplex
Jelle Bing kan, met dank aan zijn vader, gewoon blijven pitchen.
© Foto Martin de Haan

Een pitcher gooit bij honkbal altijd van een heuvel af. Probleempje dus, als je als topsporter door het coronavirus ineens thuis komt te zitten. Jelle Bing schakelde zijn vader in om in training te kunnen blijven.

Komende week zou Bing met DSS/Kinheim uit Haarlem beginnen aan het nieuwe honkbalseizoen. Zijn debuut in de hoofdklasse. Daarnaast bereidde de achttienjarige Heerhugowaarder zich al voor op het Europees kampioenschap in Italië, later dit jaar. Hij zit in de voorselectie van Oranje onder 18. De kans is klein dat dit toernooi doorgang vindt.

Alles is inmiddels dus anders, maar Bing heeft het geluk een handige vaderte hebben. ,,We hebben de maten van zo’n heuvel opgezocht op internet”, vertelt de pitcher. ,,Daarna hebben we een speciale houten plaat besteld, wat kunstgras en mijn vader ging aan de slag. Het is een kwestie van het wiel uitvinden: nergens anders is zo’n heuvel speciaal voor honkbal verkrijgbaar.”

De heuvel plaatst hij elke dag op het pad voor het huis. Daarvandaan gooit hij de bal door de deur van de garage tegen een blauwe turnmat. Een ideale oplossing, vindt de Heerhugowaarder. ,,Op het moment dat je thuis aan het trainen bent en je gooit vanaf vlakke grond, dan zijn er twee problemen: één, je glijdt heel snel weg en het is dus niet veilig. Twee, het geeft je lichaam een ander gevoel dan wanneer je vanaf een heuvel gooit.”

Golfen in de achtertuin? Met een beetje creativiteit kan het gewoon: Noord-Hollandse topsporters veranderen hun tuin in een trainingscomplex
Honkballer Jelle Bing heeft na de sluiting van de sportlocaties door de coronacrisis als pitcher zijn eigen werpheuvel op het garagepad bij het ouderlijk huis.
© Foto Martin de Haan

Bing hoopt door de thuistrainingen als straks de situatie normaliseert een streepje voor te hebben op andere honkballers. Al blijft het lastig het gevoel van een echte training na te bootsen met een heuvel op het pad voor de garage. ,,Alle faciliteiten om dat gevoel wel te krijgen zijn gesloten. Verder is het lastig om op deze manier het tactisch inzicht bij te houden. Dat is in deze sport heel belangrijk. Ik probeer daarvoor vaak naar honkbalwedstrijden te kijken op tv, of naar hoe mijn teamgenoten het doen. Maar ja, als ook die mogelijkheden wegvallen, wordt het een lastig verhaal.”

Voor nu houdt hij het dus bij individuele trainingen. De eerste teamgenoten hebben zich al gemeld om samen met hem op het pad te oefenen. ,,Ik vind dat niet erg als er af en toe eens iemand langs komt. Maar als het honkballers zijn die ik persoonlijk niet ken, ligt dat anders.’’

Als anderen geïnteresseerd zijn, kunnen zij zich melden. ,,Via Facebook bijvoorbeeld. Dan gaan we kijken of het mogelijk is om nog meer van zulke heuvels te maken. Ik denk dat andere spelers hier ook baat bij kunnen hebben zolang de meeste mensen in quarantaine zitten.”

Bing is vastberaden om, zodra het seizoen begint, alsnog zijn droom waar te maken. ,,Ik was al aardig in vorm en deed er alles aan om topfit te blijven.”

Golfen in de achtertuin? Met een beetje creativiteit kan het gewoon: Noord-Hollandse topsporters veranderen hun tuin in een trainingscomplex
Tallon Griekspoor op de gravelbaan bij het ouderlijk huis.
© Eigen foto

Als Tallon Griekspoor een van de twee tennisbanen bij het ouderlijk huis in Nieuw-Vennep betreedt, stapt de 23-jarige beroepsspeler terug in de tijd. De plek herinnert aan zijn jeugd, toen hij er niet weg te slaan was. Nu is het zijn trainingsdecor zolang de sportlocaties vanwege de covid-19-pandemie zijn vergrendeld.

Het is een vreemde gewaarwording. Sinds hij in België ging trainen, zo’n vijf jaar in totaal, en aansluitend voor een profavontuur koos, raakten de twee banen een beetje uit de gratie. Er werd ook wat minder onderhoud aan gepleegd, tot voor kort. Want doordat de actualiteit erom vraagt, fungeert zijn vader weer nadrukkelijk als groundsman.

Hoeveel ballen hij er heeft geslagen? Tallon Griekspoor zou het niet weten. Hij is de tel kwijtgeraakt. Op z’n zesde was er de eerste kennismaking met de racketsport, die zijn 5,5 jaar oudere tweelingbroers Scott en Kevin toen al beoefenden. Hij zag ze altijd bezig met hun opa, en de jonge Tallon wilde dat ook. Een passie was geboren.

Tien jaar lang trainde hij er dag in, dag uit. Afwisselend op gravel of hardcourt, naargelang het jaargetijde. Steevast met een van zijn broers aan de overzijde van het net. ,,Ze waren m’n voorbeelden, en in die beginperiode stukken beter. Pas rond m’n zestiende, zeventiende benaderde ik hun niveau. Maar het heeft nooit geschuurd, van onderlinge rivaliteit was geen sprake. We zijn hecht met elkaar, gunnen de ander het succes. En ik heb ontzettend veel van ze geleerd; van de fouten die ze maakten en de beslissingen die goed uitpakten.’’

Bij Scott en Kevin zijn de ambities gedoofd, terwijl Tallon inmiddels in de mondiale top-200 bivakkeert. Eigenlijk zou hij in deze periode twee toernooien in Frankrijk afwerken om daarna over Europa uit te waaieren. Om punten bijeen te sprokkelen op het rode gemalen baksteen, zijn geliefde ondergrond. Alleen: het circuit ligt stil, in ieder geval tot begin juni. De posities op de wereldranglijst zijn bevroren en daarna zal de toernooikalender vermoedelijk op de schop gaan. ,,Als het seizoen überhaupt wordt hervat’’, aldus Griekspoor. ,,Ik ben sceptisch.’’

Omdat de wedstrijdkalender momenteel slechts lege vakken bevat, heeft hij zijn uren op de baan wat teruggeschroefd. Voor de afwisseling stapt Griekspoor geregeld op de mountainbike, maar meer nog is hij in de fitnessruimte bij het ouderlijk huis te vinden. ,,De nadruk ligt even op fysieke training. M’n neefje, een motorcrosser, schuift ook vaak aan. Niettemin sla ik ook nog wel een balletje, zij het niet zo vaak als gebruikelijk. Bewust bouw ik wat meer rust in, nu het kan. In de komende weken zal het tennis weer centraler komen te staan.’’

Griekspoor beseft dat hij in een luxepositie verkeert. ,,Ik ben bevoorrecht. Ik krijg ook veel berichten van andere profspelers, met de vraag of ik een sparringpartner zoek. Normaal gesproken zijn ze welkom, maar dit keer laat ik niet zomaar iedereen over de vloer komen. Met het coronavirus is het toch uitkijken geblazen. Dus ben ik selectief met wie ik afspreek.’’

Hij kreeg mee dat de ’werkloze’ Robin Haase zich aanbood als oppas voor kinderen van werkende ouders. Afgelopen donderdag voerde Griekspoor een telefoongesprek met de kopman van het Nederlandse tennis. ,,Komende week komt hij waarschijnlijk een paar keer trainen.’’

Hoewel het dus afwachten is wanneer alles weer bij het oude is, maakt Griekspoor zich geen zorgen over de gedwongen pauze. ,,Ik hoef geen concessies te doen, kan me optimaal voorbereiden. Dus als het straks achter de rug is, ben ik er zeker klaar voor.’’

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen