Premium

Tennisser en personal trainer Joey Jonk: ’Je hebt nu snel in de gaten dat je niet zoveel voorstelt op deze wereld’

Tennisser en personal trainer Joey Jonk: ’Je hebt nu snel in de gaten dat je niet zoveel voorstelt op deze wereld’
Joey Jonk
Volendam

Als tennisser van TV Dijkzicht en personal coach wordt de sporter en ondernemer Joey Jonk dubbel geraakt door de ‘lockdown’. De nuchtere ‘Spijker’, zoals zijn bijnaam luidt, ziet het als een kans om het leven eens goed onder de loep te nemen.

Hoe ver was je in voorbereiding op het nieuwe tennisseizoen?

,,We waren al geruime tijd in training; de hele winter op zaterdag met een vaste groep waar uiteindelijk het eerste en tweede team van Dijkzicht uit zou worden gevormd. Naarmate de competitie dichterbij kwam, begonnen we meer en meer te twijfelen. Tot het moment dat we te horen kregen dat we zelfs niet meer naar de baan mochten komen.”

Heb je dit ooit kunnen vermoeden?

,,Nee, dit komt in je gekste fantasieën niet voor. Dit zie je alleen in films en dan denk je wel eens, wat nou als? Maar al snel ga je over tot de orde van de dag. Als het dan zover is, heb je al snel in de gaten dat je niet zoveel voorstelt op deze wereld.”

Wat vind je het meest surrealistische wat er nu gebeurt?

,,Dat alles stil staat. Mensen zijn angstig, weten niet wat ze moeten. Het is ook moeilijk te bevatten. Zeker omdat je het niet ziet. Je hoort erover op televisie en op de radio, maar je ziet het niet. Dat maakt het zo vreemd.”

Hoe hoog staan de blikken soep bij je thuis opgestapeld?

,,Ha ha, dat valt wel mee. Ik heb wel een beetje gehamsterd, maar het is niet zo dat de hele berging vol staat met eten. Er staat misschien iets meer dan normaal, maar dat komt omdat ik sowieso altijd heel veel eten in huis heb. Ik train heel veel, dus moet ik ook heel veel eten.”

Als personal coach geef je veel training 1-op-1. Mag dat nog?

,,Het mag wel, voor zover ik weet. Ik heb besloten het niet te doen. Als personal coach heb ik veel fysiek contact met mensen om ze waar nodig te corrigeren. Ook zitten op de gewichten veel bacteriën. Wellicht nog meer dan op je telefoon. Ik neem het risico dus niet om of anderen te besmetten of zelf besmet te raken. In tegenstelling tot sommige andere mensen.”

Je bent altijd ongelooflijk fit. Hoe hou je dat nu in stand?

,,Dat is een vervelende vraag, want ik ben op het moment niet zo fit. Ik heb de laatste weken niet zo veel getraind. Wil nu weer wat meer gaan doen en heb daarom wat dumbells en andere apparaten thuis staan om mijn conditie weer op te bouwen. Daarbij – en velen zullen dit niet geloven – heb ik zelfs van de week een keer hardgelopen. Zelfs ik.”

Denk je dat we uiteindelijk nog iets positiefs uit deze hele crisis zullen halen?

,,Absoluut. Dit is uiteraard ontzettend slecht voor de economie en ik denk dat veel mensen met twee benen op de grond worden gezet. Dat we weer gaan genieten van de kleine dingetjes. Hoe lang het duurt, weet ik niet, maar ik denk dat we wel gaan beseffen wat er nou echt toe doet. Het is een nieuwe kans en je weet niet hoe het uit gaat pakken, maar ik probeer het positief te houden.”

Meer nieuws uit Sport Waterland

Meest gelezen