Premium

Nieuwe noodverordening: met z’n drieën op straat is al verboden groepsvorming

Nieuwe noodverordening: met z’n drieën op straat is al verboden groepsvorming
De politie moest vorig weekend onder meer in Noordwijk ingrijpen vanwege veel te massaal strandbezoek, waarbij totaal geen rekening werd gehouden met de vereiste onderlinge afstand van anderhalve meter.
© ANP
Amsterdam

Met z’n drieën buiten bij elkaar staan, hangen, lopen of sporten is al strafbaar. Twee mensen is de absolute bovengrens van wat in het kader van de aangescherpte coronamaatregelen nog is toegestaan.

Dat blijkt uit de nieuwe noodverordening die sinds donderdag van kracht is in het hele land.

De tekst die nu geldt, luidt: ’Het is verboden zich in een groep van drie of meer personen op te houden zonder tot de dichtstbijzijnde persoon in die groep en andere personen een afstand te houden van ten minste 1,5 meter.’’

Misvatting

Drie of meer dus, in plaats van ’meer dan drie’. Meer dan drie was wel de boodschap van premier Rutte in de live-persconferentie van afgelopen maandag, waarin de aangescherpte maatregelen bekend werden gemaakt. En dat is wat bij velen is blijven hangen: drie mag nog, meer niet. Het blijkt dus te zijn: twee mag nog, drie is al foute boel.

Rob Berkhout, waarnemend burgemeester van Wormerland, wijst nadrukkelijk op de nieuwe regel. Hij herkent de misvatting dat mensen denken dat drie nog mag. ,,Ook wel begrijpelijk; je hoort wat of je leest wat. Er zijn maar weinigen die de noodverordening op de letter bestuderen natuurlijk.’’

Ook nieuw in de noodverordening is dat vanaf nu in eerste instantie de politie is belast met de handhaving. Assistentie kan er zijn van buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) en militairen van de Koninklijke Marechaussee. De politie deelt zo nodig forse boetes uit, tot vierhonderd euro.

Binnenshuis

Dat het de politie ernst is, blijkt uit het voornemen om ook áchter de voordeur te handhaven, hoewel dit niet in de noodverordening valt terug te lezen. ,,Zo interpreteren wij de noodverordening wel’’, liet een woordvoerster van de korpsleiding deze krant donderdag weten. De politie roept zelfs op om alarm te slaan als de buren een feestje geven waar overduidelijk meer dan drie mensen op af komen.

Daar is dat getal drie weer. Binnenshuis is drie het maximale aantal gasten dat nog is toegestaan. Mits het huis ruim genoeg is om te allen tijde anderhalve meter afstand van elkaar te houden.

Buiten is twee dus ’het nieuwe drie’. Het blijkt een zoveelste onvolkomenheid in de live crisiscommunicatie van het kabinet. Andere grote misverstanden waren er over de verboden evementen (alleen die waarvoor een vergunning nodig is) en tot wanneer de maatregelen gelden (de meeste tot 6 april, behalve vergunningplichtige evenementen, die zijn tot 1 juni taboe).

Intelligent

De minister-president zei maandagavond letterlijk: ,,Vanaf drie mensen gaan we handhaven, dat is nieuw, echt een zware aanscherping.’’ Rutte dekte zich net als minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in tegen gesteggel over details. Hun boodschap is vooral: doe het intelligent.

In de woorden van de premier: ,,Heb nou niet de overheid nodig om te zeggen hoe we die anderhalve meter afstand gaan houden. Blijf zoveel mogelijk binnen en moet je naar buiten, doe dat zoveel mogelijk alleen.’’

Over de uitzonderingen op de regels voor verboden groepsvorming is minder onduidelijkheid. Vrijgesteld in de nieuwe noodverordening zijn ’personen die een gezamenlijke huishouding vormen’ en ’kinderen tot en met 12 jaar die samenspelen onder toezicht van een of meer van hun ouders of voogden die daarbij onderling een afstand van 1,5 meter in acht nemen’.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen