Premium

Schrijversgroep Schagen schrijft boekje met verhalen over vrijheid

Schrijversgroep Schagen schrijft boekje met verhalen over vrijheid
Schagers Schrijversgroep met rechts onder Maureen Hessel.
© Foto-aangeleverd
Schagen

Dat juist in het jaar van vijfenzeventig jaar vrijheid onze bewegingsvrijheid wordt ingeperkt, maakt het boekje dat Schagers Schrijversgroep schreef nog meer actueel.

Dit jaar van vrijheid vieren krijgt een vreemde bijsmaak en vrijheid komt in vele vormen. Verplicht thuiszitten, geen vrienden over de vloer of met het mooie weer op een drukbezocht terras zitten. De bewustwording en waardering voor vrijheid wordt bij veel mensen misschien nog wel groter.

Bij de vele initiatieven die zijn ontplooid om dit jubileumjaar te vieren heeft ook de Schager Schrijversgroep de handen ineen geslagen en schreven collectief het boekje ‘Vrijheid verwoord’.

Amateurschrijvers

De schrijversgroep, die bestaat uit elf enthousiaste amateurschrijvers, is een aantal jaren geleden opgericht door Hans Duin. „Hans Duin gaf een workshop in het kader van Nederland leest of iets dergelijks”, zegt Maureen Hessel. „De workshop zou eigenlijk maar eenmalig zijn, maar we waren zo enthousiast, we zijn doorgegaan en ik heb een jaar of drie geleden het stokje van Hans overgenomen.”

„We hebben verhalen geschreven met het thema Vrijheid’’, aldus Maureen Hessel. ,,In de groep zijn er twee mensen die, niet heel bewust, de oorlog hebben meegemaakt, maar het thema richt zich niet alleen op specifiek die periode. Mijn vraag was: ’Wat betekent vrijheid voor jou? Wat is vrijheid in je persoonlijke leven?’ Hoe voel je dat, hoe beleef je vrijheid op het gebied van bijvoorbeeld met pensioen gaan, maar ook vrij zijn in de keuze over euthanasie bijvoorbeeld. Het is heel breed thema en we schrijven vanuit ons eigen ervaringen.”

Daardoor is dit onderwerp door iedereen in de groep dan ook anders ontvangen. „Sommige hebben op een hele humoristische manier geschreven”, aldus Hessel. „Dan heeft het niet meer met een algemene vrijheid te maken, dan wordt het grappig. Anderen vinden het wat zwaarder en persoonlijker. Het is dus maar net de vraag hoe je er zelf mee omgaat. Hoe jij in het leven staat.”

Alleen

Hessel heeft zelf ook zo haar kijk op de huidige situatie van beperkte vrijheid in verband met het coronavirus.

„Ik woon alleen en ik vind het heerlijk om alleen te zijn en mijn eigen plan te trekken. Ik heb dingen die ik echt alleen kan doen. Ik merk dat ik denk: Oh, dat gaat me vast wel lukken die drie weken. Tegelijkertijd ben ik dan toch bang dat ik dan niemand van mijn vrienden meer zie. Daar moet ik mee dealen, net als iedereen.”\

„Ik heb dan wel ervaring in het alleen zijn, maar dit is anders. Dit is geen vrije keuze. Dat is anders dan onbevangen je vrije dagen invullen. Ik denk wel dat ik vrijheid meer ga waarderen, er is een bewustwording. Vrijheid is dus niet vanzelfsprekend. Het kan zo maar van het ene op het andere moment veranderen. Dan moet je andere plannen maken. Hoe maak ik mijn dag leuk”, zegt Hessel.

Ook de agenda van Hessel is aangepast. De schrijfworkshop op 7 april gaat niet door en de boekpresentatie op 21 april in de bibliotheek in Schagen is afgelast.

„Maar het is uitstel, geen afstel”, zegt ze zelfverzekerd. „Het boek is er. Dus, wordt vervolgd.”

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen