Premium

Jaap Landsaat maakt liever banket dan staren naar cijfertjes

Jaap Landsaat maakt liever banket dan staren naar cijfertjes
Zaandam

Jaap Landsaat (48) is directeur-mede eigenaar van interieurbedrijf Zuiver én banketbakker. Ooit begonnen in de banketbakkerij van zijn overgrootouders maakt hij op woensdag opnieuw banket, koeken en hartige baksels. ,,Ik word niet gelukkig van staren naar een spreadsheet vol getallen. De bakkerij is bijna therapeutisch. Gewoon met je handen werken, heerlijk!’’ Een interview voor én in de coronacrisis.

Landsaat had geen ervaring met interieur en styling, lampen en meubels toen hij in 1998 samen met drie middelbareschoolvrienden, Richard Halberstadt, Caroline van Velze en Arjen Lubbes, in het project Zuiver stapte. Arjen was daarvoor al begonnen met Arlu; maatmeubelen en projectinrichting. Met z’n vieren startten ze een winkeltje in Loods 5 in Zaandam, precies 25 vierkante meter.

De Zaandammer koestert ’hele goede herinneringen’ aan die tijd. ,,Tafels gemaakt van steigerbuizen en spiegels van schilderijframeprofielen. Het was wel onderscheidend. We richtten de unit in met wat we zelf mooi of bijzonder vonden. We hebben zelfs een keer een lamp bij de Makro gekocht en bij onszelf opgehangen. Daar verkochten we er zeven van! Gekkigheid en ’doe maar, we zien wel’.’’

Jaap kon in het avontuur genaamd Zuiver stappen, omdat zijn beoogde banketbakkerscarrière even op slot ging. ,,Ik werkte samen met mijn oom in de banketbakkerij op de Zuiddijk. Hij wilde stoppen, maar ik had geen geld om de overnamesom in een keer te voldoen. En om meteen met een flinke bankschuld te beginnen, daar had ik ook geen zin in. We kwamen er niet uit samen, dus hield het op.’’

Vertrouwen

,,Destijds voelde het als gebrek aan vertrouwen. Ik heb ook zes maanden moeten afkicken, want ik wilde banketbakkerij Landsaat voortzetten, al sinds ik een kleine jongen was. Ik had op school twee vrije middagen en die bracht ik in de banketbakkerij door. Tot mijn 29-ste heb ik daar gewerkt. Dit was mijn droom. Ik heb daarna kort van alles gedaan: chauffeur, bakker, standbouwer, van alles.’’

Het winkeltje in Loods 5 liet zich gemakkelijk vullen, maar het moest ook vaak opnieuw worden gevuld. ,,We werden nieuwsgierig naar hoe andere bedrijven aan hun spullen kwamen en wat er allemaal te krijgen was. Zo zijn we zelf naar China gegaan en daar ging een wereld voor ons open. Alles was er en wat er niet was kon je laten maken. We vonden het geweldig, allemaal! Met een gammel busje naar de woonbeurs in Parijs. Moest je eerst nog je eigen stand bouwen. Dat was leuk.’’

Stroomversnelling

Na het Chinese avontuur kwam Zuiver in een stroomversnelling. Het bedrijf begon eigen meubelen te ontwerpen en de verkoop ging wereldwijd. Er kwam een tweede merk bij: Dutchbone, een combinatie van eigen werk en het leukste van wat er op de markt te koop is, soms aangepast. Het pand op Hoogtij werd te klein; er kwam een nieuw hoofdkantoor annex showroom. Het aantal medewerkers groeide naar ruim honderd.

Hoe anders is het om in dit decennium aan het roer te staan bij Zuiver? ,,Zo anders, dat wij ons vorig jaar hebben afgevraagd of wij nog wel de juiste mensen zijn om Zuiver te leiden. Wij zijn nooit gestart met het doel om zo groot zouden worden en om zoveel medewerkers te hebben. Het is zo gegroeid en dat zal naar verwachting ook wel doorgaan. Die groeiende omvang vraagt om managers en als oprichters zijn wij toch vooral ondernemers.’’

’Gelukkig van’

De blik in de spiegel leidde er vorig jaar toe, dat Arjen Lubbes (projectmarkt) en Richard Halberstadt (inkoop) zich terugtrokken uit de directie om zich volledig te richten op hun specialisme. ,,Of en hoe lang Caroline (marketing, merkidentiteit, red.) en ik nog directielid blijven, weet ik niet. Ik zie mijzelf niet nog jaren naar Excel-overzichten vol getallen staren. Daar word ik niet gelukkig van. Het ondernemen wordt door alle managementtaken naar de achtergrond gedrongen. En ondernemen is wat wij juist zo leuk vinden. Nieuwe dingen doen, nieuwe markten verkennen. Ik ben geen vergadertijger. En toch gaat er veel tijd in managen zitten. Ik heb gemerkt dat anderen dat beter kunnen.’’

Familiebedrijf

Reden om eerder het 110 jaar oude familiebedrijf banketbakkerij Landsaat terug te kopen uit faillissement: ,,Ik wilde het niet verloren laten gaan.’’ Er kwam een nieuwe banketbakkerij op bedrijventerrein Westerspoor en de banketwinkel op de Vrieschgroenstraat werd verbouwd en ingericht in Zuiverstijl. Op woensdag staat Jaap zelf in de banketbakkerij, maakt hij weer de eeuw oude specialiteiten van Landsaat.

,,Ik ben een doener. Iets bouwen, maken vind ik leuk. Het is geweldig om samen taarten, gebak en ’hartig’ te bakken. Ik heb het ook wel als familie-uitje gedaan. Zo’n woensdag geeft mij enorm veel energie. Toch sta ik er helemaal in als ondernemer. De banketwinkel loopt goed. De bakkerij zelf moet verder groeien. Het is nog niet zo ver dat we winstgevend zijn. Aan de andere kant ben ik ook zo: ’áls we het doen, dan moeten we het goed doen’. Met een volwaardige bakkerij, de beste machines, voldoende werkruimte, een fatsoenlijke ruimte voor de medewerkers om zich om te kleden en om pauze te houden. Goede werkomstandigheden zijn belangrijk. Daarmee zeg je dat de mensen belangrijk zijn. Dat hebben we ook bij Zuiver, van restaurant tot fitness.’’

Crisis

Het gesprek met Jaap Landsaat heeft twee weken geleden al plaatsgevonden. Dagen later gaat ook Nederland stapsgewijs zo goed als op slot. Beurzen zijn afgelast, projecten staan stil. Er wordt niet meer gevlogen, geen producten meer vervoerd. Winkels moeten dicht. Voor Landsaat: geen familiefeestjes, veel bedrijven laten taart en gebak even voor wat het is.

,,We weten niet hoe lang dit duurt, maar het is zeker niet zomaar voorbij. We verwachten een zwaar en moeilijk jaar. Bij Zuiver zijn daarom direct alle budgetten naar beneden bijgesteld. Uitzendkrachten en zzp’ers hebben we moeten laten gaan. In totaal negentien mensen. Dit is vreselijk. Moeilijk te bevatten dat zoiets gebeurt. Als Zuiver hebben we wel wat vlees op de botten, maar we moeten nu zuinig zijn. Als ik voor mijzelf spreek, mijn werk in de bakkerij komt voor eigen rekening. Als eigenaars staan we niet op de loonlijst, maar zijn zelf zzp’ers. We sturen maandelijks een factuur.’’

,,Medewerkers zien dat ook en hebben zich heel loyaal opgesteld. De saamhorigheid is in ieder geval enorm. Het gevoel ’we gaan dit samen doen’ is sterk. We moeten hier ook samen doorheen.’’

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen