Premium

Bolletjescafé, Bolletjesbier... Bolletjesbrouwerij? Er gebeurt eindelijk wat in de schuur naast De Klok in Warmenhuizen: Ronald Dekker hoopt er straks zijn eigen bier te gaan maken

Bolletjescafé, Bolletjesbier... Bolletjesbrouwerij? Er gebeurt eindelijk wat in de schuur naast De Klok in Warmenhuizen: Ronald Dekker hoopt er straks zijn eigen bier te gaan maken
Warmenhuizen

Ineens, na jaren leegstand, activiteit in de schuur naast bolletjescafé De Klok. Horecaman Ronald Dekker uit Warmenhuizen is er sinds kort bezig met het idee voor een kleinschalige bierbrouwerij.

Als alles volgens planning verloopt, kan eind 2020 het eerste biertje worden gebrouwen. Precies op tijd, meent Dekker. ,,Op de gevel van De Klok hangt namelijk een bordje: Veiling Koffiehuis 1921. Er zit hier volgend jaar al honderd jaar een café. Hoe mooi is het om dat te kunnen vieren met een eigen biertje?”

Er ligt inmiddels een ontwerp voor de brouwerij en Dekker is hard bezig om de schuur op te knappen. Daarvoor heeft hij alle tijd nu zijn zaak aan de Stationsstraat dicht is door het coronavirus. In de tussentijd is hij met de gemeente Schagen bezig om de vergunning rond te krijgen.

Met zijn bolletjescafé bracht Dekker al onder meer Bolletjesbier op de markt. Ook zijn andere café, De Vriendschap in Tuitjenhorn, kreeg een eigen variant: Vriendenbier. Het stak dat hij voor het brouwproces naar andere plekken moest.

Wielertermen

,,Ik heb al jaren allerlei plannen met eigen biertjes, die vernoemd zijn naar wielertermen. Het bolletjescafé is immers ook ooit afgeleid van de bolletjestrui. Dan moet je denken aan de Proloog met 2,5 procent alcohol en de Buitencategorie van 8,5 procent. Natuurlijk kan je daarvoor weer naar de Noord-Hollandse brouwerij. Maar het leukst lijkt het me toch om er onder je eigen dak mee bezig te zijn.”

Zelf heeft hij (nog) niet de kennis en kunde om bier te brouwen. ,,Bij het maakproces van de eerdere bieren zijn we er wel telkens zelf bij geweest. Dan zie je hoe het werkt, maar dat betekent niet dat je ineens een kenner bent. Het plan is nu om op deze plek samen te gaan werken met hobbybrouwers en biersommeliers.”

Dekker ziet in Nederlandse steden de trend van een brouwerij met eigen proeflokaal. Dat moet het concept in Warmenhuizen ook deels worden. De bedoeling is dus dat vriendengroepen voor bijvoorbeeld hun vrijgezellenfeest of bedrijfsuitje naar de brouwerij komen om hun eigen biertje te maken én op te drinken.

Iets stads

Er is vooraf geen uitgebreid onderzoek naar de vraag geweest. ,,Wat ik heb geconstateerd, is dat er in de gemeente Schagen nog niets is zoals dit. Het is echt iets stads. Ik ben een tijd terug bij de stadsbrouwerij in Deventer geweest. Hadden ze bijvoorbeeld van die prachtige lange tafels. Dat sfeertje wil ik zeker terug laten komen. Maar of het hier werkt, moet je dus nog afwachten. Ik denk wel dat dit soort initiatieven nodig is om de horeca een zetje in de goede richting te geven. En toch is het ook gewoon meer ontstaan uit de wens om zelf die biertjes te kunnen maken”, vertelt Dekker.

,,Ik zie het in eerste instantie zo voor me dat we met de inkomsten van ons eigen bier de brouwerij draaiende houden. De vriendengroepen die langskomen zijn dan een leuk zakcentje. Het is niet mijn intentie om er een brouwerij van Heineken-achtige proporties van te maken. Gewoon, lekker kleinschalig.”

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen