Admiraal Kramer over coronacrisis: mariniers staan klaar om de orde te handhaven als dat nodig is [video]

Viceadmiraal Rob Kramer

Viceadmiraal Rob Kramer

Arie Booy
Den Helder

Op de marinierskazerne in Doorn staan een paar honderd zeesoldaten klaar om de orde te handhaven als daar door de regering om gevraagd wordt.

Dat meldt viceadmiraal Rob Kramer in een video-boodschap aan het personeel van de Koninklijke Marine. Volgens de marinecommandant worstelt hij elke dag van de coronacrisis met de vraag: ,,Hoe blijven we operationeel gereed en hoe zorgen we dat er niemand ziek wordt?”

Nadat de vice-admiraal uitgelegd heeft dat ’doorgaan waar anderen stoppen’ de consequentie is van het militaire beroep, vertelt Kramer dat de zeemacht gereed moet zijn voor operationele inzet: ,,Dat kan voor de NAVO zijn, maar ook om logistieke processen in Nederland te bewaken of de orde te handhaven wanneer daar om gevraagd wordt. In Doorn staan een paar honderd man gereed om op korte termijn ingezet te worden als dat nodig is.”

Volgens commandant Kramer kan er ook een hulpvraag vanuit de Antillen komen: ,,Veel zaken hebben we geschrapt tot 1 juni, maar er moeten ook opwerktrajecten doorgaan. Juist om gereed te blijven voor het moment dat er een beroep op ons gedaan wordt. Dat vraagt flexibiliteit, mensen. Maar daar zijn wij van. We moeten er staan als we nodig zijn. Dus: de schouders er onder en samen deze storm uitrijden. Daar gaat het nu om”, aldus de admiraal.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.