Premium

Planning Niamh Slattery ligt in prullenbak: ’Uitstel grote wedstrijden viel rauw op mijn dak’

Planning Niamh Slattery ligt in prullenbak: ’Uitstel grote wedstrijden viel rauw op mijn dak’
Niamh Slattery traint haar beenspieren op de trappen van de 'Kattenberg' in het Heilooër bos.
© Foto Martin de Haan
Heiloo

Trampolinespringster Niamh Slattery had een heel duidelijke planning gemaakt: de Europese kampioenschappen moesten het hoogtepunt van het seizoen worden. Daarna zou ze nog de NK in Rotterdam springen en zicht vervolgens richten op de nieuwe olympische cyclus. Tot het coronavirus roet in het eten gooide. De EK en de NK werden afgelast. Opeens lag haar planning in de prullenbak.

In aanloop naar de Europese kampioenschappen in Göteborg zou Slattery de Dutch Trampoline Open in Alkmaar als meetmoment gebruiken. Dat toernooi viel echter als eerste weg als gevolg van het coronavirus. „Dat viel rauw op mijn dak. Met de Dutch Open waren we al weken bezig, vooral omdat het een groot toernooi in eigen huis was.’’

Kort erna zag ze ook de EK en de NK van de kalender verdwijnen. Plotseling was het seizoen, dat voor Slattery eigenlijk nog moest beginnen, voorbij. „Toen de EK werd afgelast viel er voor mij een mega groot doel weg. Er is wel gezegd dat geprobeerd wordt om het toernooi te verplaatsen naar de tweede helft van het jaar, maar ik betwijfel of dat lukt. Er zijn heel veel toernooien uitgesteld en het moet maar net passen in de kalender.”

Door de diverse afgelastingen viel de planning van de springer van Triffis Alkmaar volledig in duigen. „Het is heel gek allemaal”, geeft ze toe. „Ik stond er heel goed voor, had nieuwe oefeningen met een hogere moeilijkheid. Dat was voor mij een groot stuk winst, want in de moeilijkheid liep ik achter op mijn concurrenten. Ik was er echt klaar voor om mezelf te meten met de Europese top. Die meting komt nu pas veel later.”

„Het is best lastig om gemotiveerd te blijven omdat er op korte termijn geen doel is. Ik zou dolgraag weer willen trainen, maar dat kan voorlopig niet. Het is afwachten. Ik denk dat ik pas weer echt een planning ga maken zodra ik weet hoe het jaar zich vormt.”

Ondertussen blijft Slattery nog wel hopen dat ze de twee grote toernooien dit jaar alsnog kan springen. Maar eerst richt ze zich op een terugkeer op de trampoline. „Het zal wel een paar weken duren voordat ik weer fit ben. Mijn lichaam is af en toe best in de war, omdat ik normaal gesproken elke dag op de trampoline sta. Ik kijk wel een beetje op tegen de eerste trainingen. Bang dat ik mijn vorm niet terugkrijg ben ik niet, maar het zal wel gek zijn.’’

Creatief

In de tussentijd werkt Slattery thuis aan diverse krachtprogramma’s en daarnaast probeert ze veel hard te lopen. „De kwantiteit van de trainingen is erg omlaag gegaan. Normaal train ik vijf uur per dag, maar dat doe ik thuis niet. Dat is wennen. Bovendien moet ik ook echt heel creatief met de situatie omgaan.”

Naast de thuistrainingen focust de Triffis-springster zich op haar studie psychologie. „Online volg ik mijn hoorcolleges en doe ik tentamens. Dat ben ik wel gewend, omdat ik door mijn vele trainingsuren sowieso al veel van de lessen online volg. Naast mijn opleiding en mijn trainingen volgde ik een trainerscursus. Ik hikte al een lange tijd aan tegen de opdrachten die ik daarvoor moest maken. Daar had ik door mijn studie en training steeds geen tijd voor. Daar kan ik nu wel mee aan de slag. Als we dan de hal weer in mogen kan ik hopelijk meteen praktijkexamen doen.”

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen