Premium

Coronabedden in vleugel van zorgcentrum Jaap van Praaghuis in Purmerend

Coronabedden in vleugel van zorgcentrum Jaap van Praaghuis in Purmerend
De Meeuwvleugel van het Jaap van Praaghuis, hier op een archieffoto, is ingericht voor de verpleging van maximaal 38 coronapatiënten.
© Foto De Zorgcirkel
Purmerend

Zorginstellingen en de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland hebben drie verpleeglocaties aangewezen voor het verplegen van coronapatiënten.

Een daarvan is de Meeuwenvleugel van zorgcentrum Jaap van Praaghuis in Purmerend. Daar is ruimte voor 38 bedden voor de verpleging van coronapatiënten, heeft de overkoepelende instelling De Zorgcirkel bekendgemaakt in een brief aan de bewoners van het zorgcentrum.

Daarnaast wordt de huidige GRZPLUS-afdeling voor revalidatiezorg aan ouderen in het Dijklander Ziekenhuis vrijgemaakt voor het opnemen van coronapatiënten. Daar is ruimte voor nog eens veertien bedden. De derde verpleeglocatie voor coronapatiënten is revalidatiecentrum Recura dat vastzit aan het Zaans Medisch Centrum en is opgezet door zorgorganisatie Evean.

Brief met uitleg

De bewoners van het Jaap van Praaghuis hebben een brief met uitleg ontvangen van de directie van De Zorgcirkel. Daarin staat dat de 38 bedden nodig zijn om ervoor te zorgen dat er ’straks voldoende bedden in de ziekenhuizen beschikbaar zijn voor ernstig zieke mensen’. Daarom zijn er extra verpleegafdelingen nodig, onder meer in de Meeuwvleugel van het complex. Daar zijn twee afdelingen ingericht voor de verpleging.

Er zijn maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat de bewoners niet in contact kunnen komen met de zieken, benadrukt De Zorgcirkel. ,,Coronapatiënten arriveren via een aparte ingang, pal naast de Meeuwvleugel, op de coronaverpleegafdeling.’’ De lift in die vleugel wordt alleen gebruikt ten behoeve van de corona-afdelingen. ,,Coronapatiënten mogen en kunnen de afdeling niet verlaten. Er zijn speciale cijfersloten op de afdelingsdeuren.’’ Door die maatregel kunnen ook de bewoners en medewerkers van het Jaap van Praaghuis niet zomaar de afdeling oplopen.

Hygiëneprotocollen

Verder werken medewerkers van de corona-afdelingen uitsluitend op die afdeling. ,,Ze dragen op de afdeling beschermende kleding, hanteren uitgebreide hygiëneprotocollen en mogen alleen met schone kleding de afdeling af’’, gaat de opsomming van maatregelen verder. Ook vuile was en afval van de afdelingen wordt veilig afgevoerd.

,,Op de afdelingen zullen voornamelijk oudere coronapatiënten uit de hele regio Zaanstreek-Waterland worden verpleegd’’, licht De Zorgcirkel schriftelijk toe. In de Meeuwvleugel van het Jaap van Praaghuis gaat het vooral om ’nog zelfstandig wonende ouderen, ook met dementie, die niet direct in het ziekenhuis opgenomen hoeven te worden maar wel meer zorg en ondersteuning nodig hebben dan de thuiszorg op dit moment kan bieden aan coronapatiënten’. ,,Met speciaal vervoer van het Rode Kruis worden deze mensen tijdelijk naar De Meeuwvleugel gebracht.’’

Herstellen

De afdeling in het Dijklander Ziekenhuis is in gebruik voor kortdurend herstel van oudere patiënten. Die is volledig vrijgemaakt voor opname van maximaal veertien coronapatiënten. ,,Deze patiënten zijn medisch gezien klaar in het ziekenhuis, maar hebben nog langer de tijd nodig om te herstellen’’, verduidelijkt De Zorgcirkel. ,,Doel van deze plekken is om het ziekenhuis te ontlasten, zodat zij de opnamecapaciteit kunnen behouden om weer acute patiënten op te kunnen nemen.’’

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland voegt toe dat de locaties ook bedoeld zijn voor cliënten van De Zorgcirkel die alleen verkoudheidsklachten hebben. ,,Zij kunnen dan rustig uitzieken, terwijl de zorg voor de andere kwetsbare patiënten elders doorgaat.’’

De rol van Recura in Zaandam is vergelijkbaar, maar dan voor het uitzieken van onder meer patiënten van het Zaans Medisch Centrum.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen