Premium

Woede en tranen om verwoest geheim kabouterdorp in Waterleidingduinen waar al dertig jaar kinderen komen dromen

Woede en tranen om verwoest geheim kabouterdorp in Waterleidingduinen waar al dertig jaar kinderen komen dromen
Tim Langeveld en zoon Jens nemen de schade op in het vernielde kabouterdorp.
© Foto Sybylle Kroon
De Zilk

Groot is de verontwaardiging over de vernielingen die zijn aangericht in het ’geheime’ kabouterdorp in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Zilker Tim Langeveld is op Facebook een actie gestart om het dorp in ere te herstellen. Hij zoekt nieuwe kabouters.

Kapotte puntmutsen, onthoofde kabouters, verbrande overblijfselen. In een duinpan liggen sinds begin deze week de restanten van het kabouterdorp als stille getuigen van een bezoek door vandalen. Het heeft Langeveld niet alleen verdrietig en woedend gemaakt, maar ook strijdlustig.

„Met nieuwe bewoners gaan we zondag 7 juni het dorp feestelijk heropenen, als corona geen roet in het eten gooit. Hoe dan ook: het kabouterdorp gaat weer open.”

Met zijn zoon Jens geeft Langeveld de nog ongedeerde kabouters opnieuw een plekje in het verwoeste kabouterdorp. „Het was een groot slagveld, overal lagen kapot geslagen kabouters. Een vernield sprookje, dat raakt me.” Zoon Jens is ook onder de indruk. „Er lag zelfs een verbrande kabouter, daar schrok ik echt van.”

Het kabouterdorp bevindt zich op een afgelegen plek in de Amsterdamse Waterleidingduinen, ver van de looppaden af. Het dorp werd dertig jaar geleden ’geopend’ door Zilker Jaap Beelen, toentertijd boswachter, en diens vrouw Joke. ,,We hadden in het bos bij Doorn zoiets gezien. Dat vonden we zo leuk, dat wilden we ook in het duin gaan proberen.”

Brieven

Het begon met vijf kabouters. Er kwam een ’brievenbus’ bij waarin Beelen namens de kabouters briefjes met verhaaltjes deed voor de kinderen. Die reageerden daar dan weer op. Beelen beantwoordde - namens de kabouters natuurlijk - alle brieven. „Maar op een gegeven moment werd het te veel en zijn we ermee gestopt.”

De familie Beelen vindt het onbegrijpelijk dat de dorpsbewoners gemolesteerd zijn. „Het is helaas niet voor het eerst, er zijn vaker vernielingen geweest. Echt zonde. Maar we waarderen het initiatief om het dorp nieuw leven in de blazen enorm.”

Het dorp is geliefd bij kinderen. Ouders en grootouders uit De Zilk en omgeving gaan er graag met hun kroost naar toe. „Voor kinderen is dit heel bijzonder, ze worden er blij van, ze geloven echt dat hier de kabouters wonen”, vertelt Langeveld.

„Veel kabouters hebben een emotionele lading. Er waren ook exemplaren die hier ter nagedachtenis van een overleden kind waren neergezet. Niet normaal toch dat dit dan vernield wordt, iemand met gezond verstand doet dit niet. Zo zinloos.”

Tot op heden is niet bekend wie de daders zijn.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen