Alleen organisatie Meertour overweegt alternatief in voorjaar van stilstand voor het regionale peloton

Alleen organisatie Meertour overweegt alternatief in voorjaar van stilstand voor het regionale peloton
Remco Grasman hoeft in mei niet naar Wieringerwaard te komen om zijn titel in de Ard Schenktijdrit te verdedigen.
© Archieffoto Marc Moussault
Schagen

De wieleramateurs hoeven dit voorjaar niet op te stappen in wedstrijdverband. Alle regionale meerdaagsen en klassiekers zijn tot en met de eerste week van juni afgeblazen. De Meertour kan nog een alternatieve ééndaagse worden.

,,Daar kunnen we pas na 1 juni eventueel echt aan gaan denken. Als de huidige maatregelen, op papier, verlopen’’, zegt voorzitter Dave Kanbier van de organisatie. De afgelasting van aflevering 34, die nog maar drie dagen zou duren (21 t/m 23 mei), is een primeur voor de Meertour.

Dit jaar ook geen Ronde van ’t Zand die zondag 3 mei de regionale tournee zou inluiden. Vervolgens mag de Ard Schenktijdrit die voor woensdag 13 mei op de agenda stond in Wieringerwaard evenmin worden verreden. Jos van Dorp namens de organiserende fietstoerclub: ,,Je zou nog kunnen zeggen dat er voldoende afstand zit tussen de renners die steeds een minuut na elkaar starten. Maar ze moeten ook inschrijven en dan wordt het met een man of honderd lastiger om afstanden te bewaren. Daarom nemen we geen risico en zetten we in op 2021.’’ Dat geldt ook voor de daar net zo traditionele ploegentijdrit op 27 mei.

Net als de Hel van Petten, oorspronkelijk van 15 t/m 17 mei, de klok twaalf maanden vooruit dient te zetten. Dan waarschijnlijk nog steeds als meerdaagse die zonder hoofdsponsor onder druk staat op de wielerkalender. De zittende organisatie kan het spaargeld nu in 2021 opnemen om ook aflevering 29 dan over een weekeinde uit te smeren. Tot slot besloot ook het stichtingsbestuur van de Tour de Lasalle deze week definitief om niet naar uitwijkmogelijkheden te zoeken voor de periode van 4 t/m 7 juni. ,,Dat stuit op te veel onzekerheden als eerder intredende duisternis’’, aldus voorzitter Wim Erkelens Cooke. ,,Bovendien, wij zijn de enige vierdaagse nog en hebben daarmee een eer hoog te houden.’’ Ploegen komen immers al langer niet alleen meer uit Den Helder. ,,We willen het goed doen en niet halfslachtig.’’

Meer nieuws uit Sport Schagen

Meest gelezen