Premium

Huis verkocht en baan opgezegd, maar wereldreis gaat niet door voor Robin en Ferry uit Den Helder

Huis verkocht en baan opgezegd, maar wereldreis gaat niet door voor Robin en Ferry uit Den Helder
Robin Holman en haar vriend Ferry Suitela.
© Foto Matty van Wijnbergen
Den Helder

Ze hadden zich enorm verheugd op hun wereldreis. Robin Holman en haar vriend Ferry Suitela stonden op het punt om af te reizen naar Peking om daar hun grootse reis om de Aarde te beginnen. Flink gespaard, huis verkocht, baan opgezegd: het grote avontuur kon beginnen. Maar toen doemde het coronavirus op…

Dus zit het tweetal uit Den Helder voorlopig nog, net als de rest van Nederland, in een ’intelligente lockdown’ en wachten ze in een appartement in onze hoofdstad, dat ze sinds januari huren, op betere tijden.

China

„We kregen een tijd geleden al een voorgevoel dat het allemaal wel eens heel anders zou kunnen lopen”, vertelt de 30-jarige Robin. „Ons startpunt zou China worden, we hadden al tickets naar hoofdstad Peking geboekt. We zouden 11 april vliegen, maar daar ontstond ineens dat virus. We dachten nog even aan Japan, maar hadden al snel door dat we ook dát niet moesten doen.”

Dan maar beginnen aan de andere kant van de aarde, dachten ze, om later naar oostelijk Azië te kunnen trekken. „Cuba was het plan. We hebben in onze planning natuurlijk rekening gehouden met het weer, maar daar konden we ook beginnen.” Het stel keek al reikhalzend, en opgelucht, uit naar het land van salsa, rum, sigaren en klassieke auto’s en had de koffers al bijna weer ingepakt.

Amsterdam

„Helaas ging het zo snel met die uitbraak dat ook vliegen op Havana – we hadden onze tickets omgeboekt om nu op 10 april te vertrekken – gewoon geen optie meer was. Toen wisten wij het ook even niet meer. Want daar zaten we dan, zonder woning, zonder baan. En zonder wereldreis.”

Omdat ze hun woning in Den Helder al hadden verkocht, was de eerste zorg nieuwe woonruimte te vinden. Die vonden ze gelukkig snel. „We zaten vanwege de verkoop van ons huis al sinds januari in een appartement in Amsterdam. Daar kunnen we tot 10 april blijven. Inmiddels hebben we ook voor de twee maanden daarna een plek geregeld.”

Naar uitgekeken

Ze hopen dat de situatie na die tijd is verbeterd. „En dat we alsnog aan onze reis kunnen beginnen. We hebben ons twee jaar voorbereid en hebben er heel erg naar uitgekeken. Natuurlijk vragen we ons af wanneer we weg kunnen.”

De Noord-Hollandse wil er wel iets aan toevoegen: hun leed is klein, in vergelijking met dat van families die met zieken of zelfs doden te maken hebben. „Dat realiseren we ons heel goed. Het is een tegenvaller, maar het kan altijd erger. Vrijwel iedereen heeft met deze situatie te maken. Er zijn winkels die moeten sluiten, bruiloften die worden afgezegd. En uiteraard zijn er de vreselijke toestanden in de ziekenhuizen.”

Die reis komt wel een keer, weet Robin.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Noordkop

Meest gelezen