Trainer Racing Beverwijk Stefan Toepoel vertrok halsoverkop uit VS

Racing Beverwijk-coach Stefan Toepoel.
© Ron Pichel Fotografie
Beverwijk

Racing Beverwijk-trainer Stefan Toepoel zat in een Amerikaanse sportbar toen hij hoorde dat president Trump een inreisverbod instelde en de NBA werd stilgelegd. Hij vertrok halsoverkop naar Nederland, waar het basketbal inmiddels definitief stil ligt.

Toepoel was met zijn broer Nils in Los Angeles om superster LeBron James aan het werk te zien bij de Lakers. Tot zijn grote vreugde zag hij hem meerdere keren in actie, maar de sfeer sloeg aan het einde van de trip om. „We zaten in een Amerikaanse sportbar naar een andere wedstrijd te kijken, toen ineens alle schermen overschakelden naar het nieuws dat er een wedstrijd werd afgelast vanwege het coronavirus.” Diezelfde dag voerde president Trump een inreisverbod in, waardoor de broers snel hun ticket omboekten en vertrokken. „We zijn uiteindelijk een dag eerder terug gekomen.”

Eenmaal thuis bleek dat ook de Nederlandse sportcompetities, en dus ook het basketbal, werden stilgelegd. Eerst tijdelijk, maar begin deze week werd er definitief een streep gezet door alle basketbalcompetities. Een keuze die Toepoel respecteert. „Gezondheid is het belangrijkst.”

Progressie

Racing Beverwijk was bezig aan een prima tweede seizoenshelft. Moest de ploeg voor de winter nog veel zware nederlagen slikken, de afgelopen maanden werden er meerdere wedstrijden gewonnen. „Tegen de topteams werden we eerst nog helemaal afgemaakt, maar nu maakten we tot in het vierde kwart steeds nog een kans om te winnen.” Dat komt door de progressie die de ploeg door het seizoen heeft gemaakt, maakt hij duidelijk. Hij zag meerdere spelers zichzelf verbeteren. „Neem Stan Rood. We hebben hard gewerkt aan zijn schot. In de laatste wedstrijden zag je resultaat, hij scoorde veel meer punten.”

Hoe Racing Beverwijk er volgend seizoen uit ziet, weet Toepoel nog niet. Zelf wil hij in ieder geval graag doorgaan bij de club. „Ik heb nog niet teveel nagedacht over het komende seizoen. Maar ik ga graag door, ik ben gek op deze groep jongens.”

Meer nieuws uit Sport Kennemerland

Meest gelezen