Premium

Soest komt met noodpakket voor lokale bedrijven: soepele regelingen, Ondernemersfonds uitgesteld, tijdelijke standplaatsen voor horeca

Soest komt met noodpakket voor lokale bedrijven: soepele regelingen, Ondernemersfonds uitgesteld, tijdelijke standplaatsen voor horeca
Wethouder Liesa van Aalst.
© foto gemeente soest
Soest

Soester ondernemers in de voedingsmiddelenbranche krijgen tijdelijke standplaatsen om hun producten aan de man te brengen. Dat is een van de maatregelen waarmee de gemeente Soest de lokale bedrijven in barre coronatijden de helpende hand wil toesteken. ,,Dat ondernemers de crisis gaan voelen is duidelijk, maar we doen wat binnen onze macht ligt”, stelt wethouder Liesa van Aalst van economische zaken.

De gemeente Soest komt met een heel pakket aan tijdelijke maatregelen om de economische gevolgen van de coronacrisis zo veel als mogelijk binnen de perken te houden. ,,En we denken nog na over extra aanvullende maatregelen”, meldt Van Aalst. In een brief aan alle lokale bedrijven worden ondernemers opgeroepen zelf ook met suggesties te komen.

Inkomensondersteuning voor zzp’ers

Diverse maatregelen zijn al genomen in Soest. Dwanginvorderingen bij betalingsachterstanden worden opgeschort, belastingen kunnen gespreid worden betaald, zzp’ers kunnen via een versnelde procedure inkomensondersteuning krijgen en kunnen tegen een lagere rente geld lenen om hun bedrijf overeind te houden.

De invoering van het Ondernemersfonds wordt bovendien zeker een jaar uitgesteld. ,,Daar is het nu niet het moment voor, dus zetten we voorlopig on hold.” Openings- en bevoorradingstijden voor winkels worden tijdelijk verruimd.

Nu aanvragen, morgen een standplaats

Om de bedrijven in de voedingsbranche tegemoet te komen krijgen die extra verkoopmogelijkheden in de vorm van tijdelijke standplaatsen. ,,Dan moet je vooral denken aan afhaalstandplaatsen voor horeca of toeleverende bedrijven”, schetst Van Aalst. ,,Die zijn ook zelf met dit verzoek gekomen.” De procedure gaat supersnel: nu aanvragen, morgen een standplaats.

De tijdelijke standplaatsen moeten wel op eigen terrein van de bedrijven passen, en de maatregel geldt alleen voor al bestaand bedrijven. ,,En ze moeten uiteraard aan de gebruikelijke eisen voldoen: voldoende ruimte tussen klanten en medewerkers en tussen klanten onderling.” Als ook bedrijven van buiten de voedselbranche tijdelijke standplaatsen willen kunnen ze zich melden bij de gemeente via PostbusRuimte@soest.nl.

Details over de economische steunmaatregelen die de gemeente Soest heeft genomen staan hier.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen