Toen er op 27 maart nog wél gesport werd: Feyenoord wint van Ajax, de laatste Klassieker in de Kuip zonder dak

Feyenoord-speler Gaston Taument vliegt door de lucht nadat Ajax-keeper Edwin van der Sar hem heeft gestuit. Feyenoord krijgt een penalty.© Foto ANP

Theo Brinkman

Het coronavirus heeft de sportwereld tot stilstand gebracht. In deze rubriek gaan we terug naar de tijd waarin er in maart nog gewoon overal gesport werd. Dezelfde datum als vandaag, maar dan mét sport.

Vandaag: 27 maart 1994, Feyenoord-Ajax.

Op zondag 27 maart 1994 spelen Feyenoord en Ajax tegen elkaar in de Kuip. Wat opvalt bij het bekijken van de samenvatting? Dat scheidsrechter John Blankenstein nog een zwart shirt heeft en geen geel, blauw, groen of roze, zoals de arbiters van nu. En dat de broekjes van de voetballers in die tijd nog net zo kort zijn als die van de scheidsrechters.

Wat ook opvalt? De Kuip is nog de oude Kuip. Hekken langs het veld. Tribunes nog zonder dak. Later dat jaar wordt het stadion grootscheeps gerenoveerd. In november 1994 wordt de opgeknapte Kuip geopend door prins Willem-Alexander. Deze Feyenoord-Ajax is derhalve de laatste Klassieker in de oude Kuip.

Feyenoord is regerend landskampioen, Ajax is koploper met een grote voorsprong. Feyenoord ziet er nog grotendeels uit zoals het kampioensteam, met John de Wolf, Ulrich van Gobbel, Rob Witschge, Gaston Taument, Ruud Heus, Ed de Goeij, Henk Fraser en Peter Bosz. Trainer is Willem van Hanegem.

Ajax is al bijna hetzelfde als het elftal dat ruim een jaar later de Champions League zal winnen. Alleen Michael Reiziger en Patrick Kluivert zijn er nog niet bij. Wel zijn Edwin van der Sar, Danny Blind, Frank de Boer, Nwankwo Kanu, Frank Rijkaard, Edgar Davids, Jari Litmanen, Marc Overmars, Finidi George en Clarence Seedorf er dit seizoen al bij.

Hier de aflevering van gisteren: Tranen na mislukte olympische kwalificatie

Ajax komt deze middag (zonder de geblesseerde Rijkaard en Litmanen) in de eerste helft op voorsprong door Kanu, maar na een uurtje spelen gooit Feyenoord de wedstrijd op zijn kop. De Wolf kopt hard raak na een corner en vier minuten later maakt Heus er 2-1 van uit een penalty.

Door de overwinning brengt Feyenoord zes speelronden voor het eind nog een beetje de spanning in de competitie terug, maar Ajax hoeft nog niet echt zenuwachtig te worden. Het verschil tussen de nummers één en twee is na de klassieker nog altijd groot.

Ajax verliest daarna nog wel drie wedstrijden, maar twee van die nederlagen worden geleden als de titel al binnen is. Op 1 mei is dat het geval. Ajax viert het kampioenschap, neemt twee dagen later met een enorme hoeveelheid vuurwerk afscheid van Stefan Pettersson en begint in de zomer aan de route die een jaar later leidt naar de winst in de Champions League.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen