Premium

HartKliniek Zandvoort behandelt ook ziekenhuispatiënten

Zandvoort

De HartKliniek in Zandvoort heeft vijftig procent extra poli-capaciteit geopend zodat meer patiënten met niet-acute maar wel urgente hartklachten behandeld kunnen worden.

Dit omdat ziekenhuizen zich nu steeds meer richten op de bestrijding van het coronavirus en specialisten zich moeten vrijmaken voor spoedgevallen. Veel andere behandelingen en zorgafspraken worden noodgedwongen door ziekenhuizen afgezegd om op die manier extra capaciteit voor coronapatiënten vrij te maken.

Mensen met hartklachten die niet acuut zijn, maar die wel de aandacht behoeven van een cardioloog, kunnen terecht bij de HartKliniek. Dat kunnen ook patiënten zijn die op de poli cardiologie van het ziekenhuis worden behandeld. Zij hebben dan wel een verwijzing nodig van de huisarts. Wanneer de situatie het weer toelaat, kunnen zij, als ze dat willen, weer terug naar hun behandelaar in het ziekenhuis.

De HartKliniek in Zandvoort opende in oktober 2017 de deuren. Onlangs ging de vestiging in Groningen van start. De andere klinieken zitten in Hoorn, Almere, Amsterdam (2), Den Haag, Dronten, Lelystad en Nijmegen. Net zoals in het ziekenhuis betalen patiënten bij HartKliniek geen eigen bijdrage, maar wordt wel het eigen risico aangesproken.

Consulten

Menno Baars is cardioloog, mede-oprichter en bestuursvoorzitter. ,,Onze consulten met de cardioloog vinden vanwege het virus momenteel zoveel mogelijk telefonisch plaats. Maar degene die nog steeds, opnieuw of nieuwe hartklachten krijgt, moet waarschijnlijk wel langskomen in de kliniek. Het kan nodig zijn om een hartfilmpje te maken of een ander onderzoek te doen.’’ Door de uitbreiding van de capaciteit en de andere werkwijze kunnen veel meer patiënten behandeld worden, per kliniek zou het om enkele honderden patiënten extra gaan.

Baars: ,,Wij volgen strikt het advies van het RIVM op en passen hier onze werkwijze op aan. Voor de veiligheid worden de patiënten daarom verspreid over de klinieken ingepland.’’

Mensen met hart- en vaatziekten, suikerziekte en hoge bloeddruk hebben geen grotere kans om besmet te raken met het coronavirus. Wel hebben zij een grotere kans op complicaties wanneer zij het virus hebben. Dit komt omdat hart- en vaatpatiënten soms een verminderde afweer hebben. Ook kunnen de longklachten die het coronavirus met zich meebrengt, effect hebben op het hart. En een virusinfectie kan het risico op een hartinfarct verhogen.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen